Hem Kırgızlar, hem de yabancıların tedirginlikle bekledikleri 11 Nisan çarşamba günü, Kırgızistan tarihine not düşülebilecek derecede önemli olduğu kadar, ülke istikrarı için oldukça riskli bir dönemin de başlangıcı olabilir.

 

Başbakanlıktan alınan Feliks Kulov, Muhalefet liderlerinden Tekebayev"i de yanına alarak, Mart 2005 devrimi sonucunda ülkeyi terk etmek zorunda kalan Akayev"den sonra devlet başkanı olan Kurmanbek Bakiyev"i istifaya zorlamak istiyor.

 

Muhalefetin büyük bir eylem yapacağını anlayan Bakiyev, 03 Kasım 2006 olaylarında zamanın başbakanı Feliks Kulov"la araları açılan Atambayev"i, iki hafta önce başbakanlık görevine getirerek muhalefeti ikiye bölmeyi başardı.

 

Atambayev"in de içinde bulunduğu muhalefet, devlet başkanını anayasa değişikliğine zorlamak için gösterilere başlamış ve olaylar, tarafların anlaşmaya varmalarıyla sona ermişti.

 

O dönemde Kulov, Atambayev"in yaptığı bir konuşmanın kaydedildiği kaseti parlamentoya sunmuş, fakat meclis başkanı tarafından kasetin delil olamayacağı açıklaması yapılarak kabul edilmemişti.

 

Akayev döneminde hapishanede  olan Kulov"un, kendisinin kurtulmasında en etkili rolü oynayanlardan biri olan Atambayev"e böyle bir komplo düzenlemesiyle başlayan süreç, Kulov"un görevinden alınması ve Atambayev"in köylüsü Azim İsabekov"un geçici olarak başbakanlık görevine getirilmesiyle sona eriyordu.

 

Kırgızistan"ın en güçlü iki politikacısını karşı karşıya getirerek dengeyi sağlamaya çalışan Devlet Başkanı Bakiyev, vatanı kargaşadan kurtarma misyonunu yüklendiğini söyleyen Atambayev"i kazanmış, hem de Kulov"la aralarındaki prensip anlaşmasından dolayı düştüğü çıkmazdan kendini kurtarmış olacak.

 

Mart 2005 devriminden sonra Kulov"la Bakiyev"in “Anca beraber kanca beraber” anlaşması yaptıkları, bu nedenle Bakiyev"in de zor durumda olduğu iddia ediliyor. Bu anlaşmaya göre, Kulov"un görevinden alınması durumunda Bakiyev"in de görevini bırakması gerekiyor.

 

Taraflar arasında köprü vazifesi yapacağını söyleyen yeni Başbakan Atambayev, iktidar ve muhalefet, Türkiye ve Rusya dengeleri açısından Kırgısiztan"ın en karizmatik siyasi şahsiyetlerinden biridir. 11 Nisanı iyi bir kriz yönetim tekniği ile yıpranmadan atlatabilirse, devlet başkanlığı yolu kendisine açılmış olacak. Bu nedenle Türkiye tarafından desteklenmelidir.  

 

Aksi takdirde Orta Asya"da demokrasi, fikir hürriyeti ve bağımsızlık, anarşi olarak algılanacaktır.

 

Almazbek Atambayev Şarşenoviç kimdir?

 

1956  Yılı Çüy Eyaleti Alemedin İli Araşan köyünde doğdu. 

1983- 1987  Kırgız Sovyetleri Yüksek Yönetim Kurulunda çalıştı. 

1987-1989  Fruze şehri Birinci May bölgesi milletvekilleri meclisi başkan yardımcılığı, 1995- 2000 Milletvekilliği yaptı. 

2005 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu.

2005  Mart devrimi aktörlerindendir.    

2005- 2006 Ekonomi ve Ticaret bakanlığı yaptı.

03 Kasım 2006 tarihinde anayasa değişikliği için yapılan gösterilerin de organizatörlerindendir.

 

Devrik lider Akayev"in son döneminde iki defa suikast girişimine maruz kalan Atambayev, iki yıl ülke dışında yaşamak zorunda bırakılmıştı. İyi derecede Türkçe konuşan güçlü bir Kırgız devlet adamının, hayatının en kritik zamanlarında sıgındığı ülkenin Türkiye olması, sizce manidar değil midir?

 

Dördüncü yüzyılda kurdukları Hakas Devleti"nden sonra, asırlardan beri devam ettiregeldikleri kabile kural ve saltlarını, devlet anlayışına çevirme yönünde ciddi adımlar atarak, Orta Asya"ya örnek teşkil eden Kırgızların, doğum sancısı belki de 11 Nisan Çarşamba günü sona erecektir.

 

Aksi takdirde bir diktatör duruma el koyabilir.