Yeltsin Rusya kaybettiği mevzilere tekrar dönecek demişti.
Her gün daha da küçülerek globalleşen dünyamızda, 11 Eylülden sonra başlayan üçüncü dünya savaşı, - adı terörizmle savaş olsa da - devletleri güvenlik stratejilerini tekrar gözden geçirmeye zorluyor.
Amerika"nın Doğu Avrupa"ya füze savunma sistemlerini yerleştirmeyi planladığı bu günlerde Rusya, Orta Asya ülkelerinden güvenlik sistemleri ile ilgili çok stratejik askeri teklifler alıyor.
Orta Asya"ya yaptığı altı günlük ziyaretinde enerji alanındaki inisiyatifi ele geçiren Putin"in, önümüzdeki günlerde bölge ülkeleriyle askeri işbirliği konularında da ciddi adımlar atması bekleniyor.
Kırgızistan"dan bu bağlamda önemli teklif alan Rusya, konuyu incelemeye aldı. Kırgızistan parlamentosu sözcüsü Marat Sultanov, RIA Novesti haber ajansına yaptığı açıklamada, Rusya"nın sınır güvenliğini tekrar gözden geçirmesi ve Kırgızistan"daki askeri üssünü daha da güçlendirmesi gerektiğini söyledi.
Geçen hafta Moskova"da yapılan temaslarda konu gündeme gelmişti. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, (CSTO) eğer Kırgızistan"daki askeri üssünü güçlendirirse, Bişkek"teki Manas Amerikan üssüne ihtiyaç kalmayabileceği, hatta kapatılabileceği Kırgız yetkililer tarafından belirtiliyor.
Kırgızistan yönetimi, Bişkek"e 20 km. mesafedeki Kant şehrinde bulunan CSTO üssünün asker sayısının artırılarak güçlendirilmesinden yana kanaat belirtiyor. Bu şekilde hava sahası ve sınır güvenliği korunmuş olacağından, Afganistan"daki uluslararası anti-terörist koalisyon birliklerine hava desteği sağlayan Manas üssüne haliyle gerek kalmayacak.
Şu an Manas Amerikan üssünde bin kişilik personel ve askeri uçaklar bulunuyor. Rusya"nın ise Afganistan ile sınır komşusu olan Tacikistan"da yaklaşık 11 bin sınır koruma personeli görev yapıyor. Rusya, Kırgızistan"daki birliklerini 1999 yılında geri çekmişti.
Başkan W Bush, 2007"nin başından itibaren, nükleer denemeler yapan, Kuzey Kore"yi ve uluslararası ortamın itirazına rağmen nükleer güç olma yolunda mesafe kat eden İran"ı öne sürerek, Füze Kalkanı projesine hız vermişti. Rusya bu sistemin kendilerine karşı kurulmak istendiğini iddia ediyor.
Amerika ise, projenin Rusya"yı değil Amerika milli strateji dokümanlarında "haydut devletler" (rogue states) olarak belirtilen, Kuzey Kore ve İran gibi devletlerden kaynaklanabilecek füze tehlikeleriyle başa çıkmayı hedeflediğini belirtiyor.
Amerika"ya göre bu proje, gelecekte İran ve Kuzey Kore"nin 2500-5000 km menzilli füzeler yapmasıyla ortaya çıkacak tehditlere yönelik.
Bu konuyu görüşmek ve Putin"i ikna etmek için 23 Nisan 2007"de Moskova"yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Robert Gates"in, hedefine ulaşamadığı biliniyor.
Bütün bu sıcak gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Rusya"nın böyle hayati bir teklif alması, güvenlik stratejileri açısından önemli bir fırsat. Konuyu incelemek için bir uzman heyetin bölgeye gönderilecek olması, Rusya"nın Kırgızistan"dan gelen bu stratejik teklifi büyük ihtimalle değerlendireceği anlamına geliyor.
Mısır"ın Sina Çölünü İsrail"den geri aldığı Mısır İsrail 1973 savaşı esnasında, Arap ambargosu sebebiyle yaşadığı enerji krizini tekrar yaşamak istemeyen Batı ülkeleri, Orta Aysa enerji kaynaklarını alternatif olarak Türkiye üzerinden taşımak istiyordu.
Bu fırsatı kaçıran Avrupa ve haliyle Amerika, şimdi askeri alanda da bir Putin darbesiyle karşı karşıya.