Hüseyniye Meydanı’nın karşısında kalan Ezher’in arkasını dolaşırken temkinli olmalısınız. Zira, burası Batliye olarak bilinir ve bazıları Batiniyye’den dönme ve bozulmuş olduğunu söylerler. Burası bihakkın ezoterik bir mekandır. Eğer yolunuz Batliye’ye düşüyorsa ve kesişiyorsa garipseyeceğiniz teklifler alabilirsiniz. Burası sefalet yuvası bir bölgedir. Burada açıkta esrar satıldığını anlatırlar. Biraz Fatih’in Sulu Kulesini veya Kara Gümrük’ünü andırır.  Çok defa arkadaşlar berberlerin bile esrar içtiğini ve polisin burasını basması halinde de esrarkeşlerin bir imece usulüyle ve dayanışmasıyla gizlendiklerini ve polise kamuflaj yaptıklarını anlatırlardı.  Sonrasında polisin de bu işte ortak olduğu ve bu ortaklığın devlet kademelerine kadar uzandığı yaygın olarak anlatılırdı. Kimileri Sedat’ın gözleri altındaki kırışıklıklarını da aynı illete bağlarlardı. Orada bir müddet yaşamakla birlikte yaşadığım yerin hiç bu türden gizlerine ve sırlarına vakıf olamadım.  Tasdikle inkar arasında kaldım. Lakin şayet batılılara benziyorsanız oradaki satıcıların ısrarından ve esrarından kurtulmanız bir hayli zordur. Napolyon Mısır’ı işgal etmeye geldi ama başarısız kalıp çekip gittiğinde intikam olarak haşiş ve esrarın Fransa’yı işgal ettiği söylenir. Belki Napolyon da çekilmeden mütevellit gam ve kederinden dolayı aynı maddenin bağımlısı olmuş olabilir. Bilemiyoruz lakin Mısır’da esrardan yana hikaye boldur. Gizli saklı bir takım iddialara nazaran Mısır’da esrar kullananların oranı yüzde 24’leri bulmaktadır. Bu oran fiks midir bilinmez ama gayet yüksek bir oran olduğu aşikar.

*

Yemen’de kat ve Bangladeş ve Pakistan gibi ülkelerde de kimi keyif verici maddeler kullanılır. İslam toplumu için yadırgatıcı bir durumdur. Lakin egzotik ülkelerin bir ezoterik tarafı da vardır. Esrar da bu ezoterik alemin vazgeçilmezleri arasındadır. Lakin ilk defa olarak esrarın seçim promosyonu ve rüşveti olarak Mısır’da dağıtıldığını duyuyorum. Fehmi Huveydi gibi yazarlar Mısır’ın kapatılması ve kilitlenmesi olarak nitelendikleri seçim yöntemi ve sonuçları gerçekten de insanı esrar içmeden sarhoş edecek cinstendir. İhvan’ın ılımlı kanadından İsam Aryan da Kur’an ifadesiyle ‘aranızda reşit bir kimse yok mu?’ diye çığlık atsa da nafile! Mısır, sandıktan önce aklı kapatmış. Seçim rüşveti olarak esrar dağıtmak eski köye yeni bir adet değilse bile etkili bir yöntem olduğu inkar edilemez. Seçim mevsiminde esrar bazı Mısırlıların başına vurmuş. Bu bağlamda özellikle İskenderiye’de Münteze bölgesinde ikinci tura kalan adaylar yarışı kazanabilmek için rüşvetin de dahil ve benzeri promosyonların yanında seçmenlerin keyiflerini getirebilmek için esrar da dağıtmışlar (http://new.almesryoon.com/news.aspx?id=44663).  Uzun yıllar Mısır’ı dehasıyla yöneten Amr İbnu’l As, Mısır halkıyla alakalı ilginç tespitler yapmış ve hususlar söylemiştir. Buna göre, Mısırlılar davul iye toplanır, sopa ile dağılırlar. Son dönemde buna eklenebilecek üçüncü unsur ise esrar rüşvetiyle oy kullanmaları olsa gerek.

 

*

Mısır’da magandalık ‘baltaca’ olarak anılmaktadır. Baltaca son seçimlerin vazgeçilmez yöntemleri arasında yerini almıştır. Bunun sonucu olarak çok kişi yaralanmış veya hayatını kaybetmiştir. Mısır’da vekillik yarışı centilmenlik yarışı değil, maganda yarışıdır.  Lübnanlı şarkıcı Suzan Temimi’yi öldürmeye azmettiren Mısırlı emlak kralı ve Cemal Mübarek’in arkadaşı Hişam Talat Mustafa da aynı zamanda bir milletvekilidir. Mısır’da vekillik yarışı kuralın kalmadığı ve her türlü maganda tekniklerinin kullanıldığı mevsimlerdir. Türkiye’de meclisin tavanına çiğ köfte fırlatma ve yapıştırma seansları düzenlenirken acaba esrarkeş Mısırlı vekiller parlamento çatısı altında bu alışkınlıklarını nasıl idame ettirebiliyorlar dersiniz?