'Yeni Irak' Amerikan güçleri tarafından işgal edilmesinden altı yıl sonra nevi şahsına münhasır şartlar yaşıyor. Zira Iraklılar ülkelerinde güvenliğin ne zaman yeniden sağlanacağını ve bazen yüzlerce cana mal olan şiddet eylemlerinin ne zaman duracağını bilmiyor. Başkentin göbeğindeki bazı hükümet binalarını hedef alan son patlamalar serisinin amacı depresyon hissi yaymaktı. Bu durum, marttaki genel seçimlerin öncesinde patlamaların artabileceğine işaret ediyor.

Şiddet olaylarındaki tırmanışın seçimlerde yarışacak partiler arasındaki çekişmelerin birikmesiyle aynı zamana gelmesi, bazılarının rakiplerine karşı bombalara meyletmesinin gölgesinde seçim sürecinin barışçıl geçmeyeceği mesajını veriyor.

Son patlamaların, kamu hizmetlerinin çökmesinin ve koalisyon içinde çekişmelerin yaşanmasının gölgesinde, İran güçlerinin sınırı basıp Irak'ın güneyindeki tartışmalı bir petrol kuyusunu istila ettiğine
dair son haberler de Irak hükümeti için yeni bir baş ağrısı oluşturuyor.

Maliki'ye zarar vermeyi amaçlıyor
İran'ın bu sürpriz adımının hedeflerine ve zamanlamasına dair çeşitli yorumlar yapılıyor. Bir yorum şöyle: Tahran petrol ve sınır meseleleri üzerine yeni bir cephe açarak, siyasi ve mezhepsel açıdan kendisine yakın duran İslam Devrimi Yüksek Konseyi koalisyonunu güçlendirmek adına Maliki hükümetini zayıflatmak istiyor. İkinci bir yoruma göreyse, İran ABD'nin ve Batılı müttefiklerinin yeni yılda kapsamlı askeri seçeneğin öncüsü olarak boğucu bir ekonomik ambargo seçeneğine başvuracağını hissetmeye başladı. Bu nedenle Irak'taki Amerikan askerlerini 'kışkırtmaya' çalışarak ABD'nin müdahale etmesini, petrol kuyusunu ele geçirip bayrak diken İran güçlerine karşı koymasını umuyor.

Belki de İran her iki ihtimali de gerçekleştirmek için böyle bir adım attı.
Yani Tahran hem Maliki hükümetini Yüksek İslam Konseyi'na karşı zayıflatmayı, hem de ABD güçlerini liderlerinin istemediğini bir zamanda askeri çatışmaya çekmek için kışkırtmayı istemiş olabilir.

Siccil füzesi meydan okuma
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Amerika'nın nükleer dosya konusunda yaşadığı zihin karışıklığıyla mücadelede güven aşılayan güçlü işaretler veriyor. Tahran'ı uranyumu ülke dışında zenginleştirmeye ikna etmek yönündeki barışçıl görüşmeler başarısız oldu. İran'ın menzili 2 bin kilometreyi aşan Siccil füzesini denemesi de, ABD ve İsrail'e 'askeri saldırıya maruz kalması durumunda Tahran'ın eli kolu bağlı durmayacağına, Nakab çölünün kalbindeki Dimona nükleer tesisleri de dahil İsrail hedeflerine ulaşma gücüne sahip olduğuna' dair bir mesajdı.

İran'ın 6 bin santrifüje sahip olduğunu ve bu sayıyı artıracağını açıklamasına da aynı çerçevede bakılmalı. Irak, İran'la ABD arasında çatışmaya veya yıpratma savaşına sahne olabilir. (Londra'da Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi gazetesi, başyazı, 20 Aralık 2009)

Kaynak: Radikal