İsrailli devlet adamı Abba Eban'ın sık sık alıntılanan "Araplar fırsat kaçırmak için hiçbir fırsatı kaçırmaz" uyarısı hikâyenin sadece bir kısmını anlatıyor. İsrail-Filistin ihtilafına son verme konusunda bütün taraflar fırsat kaçırdı;
İsrailli devlet adamı Abba Eban'ın sık sık alıntılanan "Araplar fırsat kaçırmak için hiçbir fırsatı kaçırmaz" uyarısı hikâyenin sadece bir kısmını anlatıyor. İsrail-Filistin ihtilafına son verme konusunda bütün taraflar fırsat kaçırdı; Obama yönetimi hızla harekete geçmezse, kalıcı barış için varolan tek yaşayabilir çözümü de kaybedebiliriz: İki halk için iki devlet.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu buna bağlı olmasa ve Filistin liderliği bölünmüş olsa bile, iki devletli çözüm 16 yıldır ABD'nin politikası. Obama İsrailli, Filistinli ve Mısırlı liderleri Washington'a davet ederek doğru bir iş yaptı; ABD'nin erken temasının ve sürekli baskısının yokluğunda müzakereler bir yere varmaz.
Yeni İsrail hükümeti, müzakerede engel yaratan önşartlar öne sürüyor; Filistin Yönetimi'nden İsrail'in Yahudi devleti olduğunu ilan etmesini istiyor. Filistinliler için bu talep mültecilerin dönüş hakkı konusunda daha görüşmeler başlamadan taviz vermek anlamına gelir.
Netanyahu, Filistinlilerle müzakereye başlamadan önce ABD'nin İran'la nükleer müzakerelerde ilerleme kaydetmesi gerektiğini de söylüyor. Oysa ABD yönetiminden pek çok kişi ve Ürdün Kralı Abdullah aksini savunarak, İsrail-Filistin cephesinde ilerlemenin ABD'nin İran'a baskı yapmasına yardım edeceğini söylüyor. Kral Abdullah tarafların ilerleme kaydetmek için yaklaşık 18 ayının bulunduğunu, yoksa bir başka yangınla karşılaşma riski olduğunu belirtiyor.
Filistinliler de Batı Şeria'yı kontrol eden Fetih'le, Gazze'deki Hamas arasındaki düşmanlık nedeniyle felç halinde. Mısır liderliğindeki görüşmeler birlik hükümeti üretemedi.
Havuç arayışındaki Obama yönetimi Kongre'den, ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü Hamas'ı da içeren bir birlik hükümetine yardım yapılmasına izin vermesini istedi.
Fakat bu talep, Hamas'ın ABD yardımından yararlanmadan İsrail'i tanıması gerektiğini söyleyenlerin muhalefetiyle karşılaştı.
Gazze'deki mevcut sukünet, içten içe kaynayan ve müzakereleri her zamankinden acil hale getiren öfkeyi maskeliyor. İsrail daha fazla gıda ulaşması için sınırları açtı, fakat inşaatın yanı sıra çimentodan cama, ampülden işitme cihazı piline dek diğer yardımlar üzerindeki kısıtlamaları sürdürüyor. Dünya ilgi göstermezse, bölge bir kez daha şiddetle patlama riski taşıyor. (Başyazı, 2 Mayıs 2009)
Kaynak: Radikal