Özgürlük filosunun organizatörleri başarılı oldu. Yardımlar Gazze’ye ulaşsaydı ablukayı kırdıklarını açıklayacaklardı. İsrail’in devlet terörü uygulayıp bazı eylemcileri öldürmesinin ardındansa, dünyanın ilk kez Binyamin Netanyahu hükümetinin siyasetine karşı durmasını sağladılar.

Dahası, BM genel sekreteri de ablukanın kaldırılması çağrısı yaparak, İsrail’in hukukun dışına çıktığını açıkladı. Organizatörler bu turu kazanmış olabilir, ki İsrail grubun ablukayı kırmasına izin verse de kaybedecekti.

Peki Türkiye-İsrail ilişkilerinin kötüleşmesi de dahil çeşitli kazanımlar, Filistinlilerin bağımsız devlet hayalinin gerçekleşmesine destek olacak şekilde nasıl kullanılabilir?

Filistinlilerin, dünya ve bölgedeki güç dengelerinin gölgesinde düşünebileceği bir başka proje var mı? Elde edilen zaferle yetinmek kolay. İsrailli askerlere direnen dokuz Türk bu zaferin bedelini ödedi. İsrail’in işlediği suç, ablukanın kırılması yönündeki çabalara liderlik yapan Türkiye’nin politikasındaki tarihi dönüşümü teyit etti.

Fakat bu suç İsrail’in barışla ve Türk rolüyle ilgilenmediğini, tek istediğinin Doğu Kudüs de dahil Batı Şeria’nın bir kısmındaki işgalini derinleştirmek olduğunu da vurguladı. İsrail, bütün derdinin abluka ve Filistinlilerle ciddi müzakerelere girmekten kaçınmakla sınırlı olduğunu dile getirdi. İsrail Gazze’yi, uluslararası kararlara ve barış karşılığı toprak ilkesine dayanan çözümü gerçekleştirmekten kaçmak için kullanıyor.

Bu bağlamda verilecek en iyi yanıt, bütün Filistinlilerin Filistin Kurtuluş Örgütü’nün iki devletli çözüme dayanan projesine katılması ve Türkiye’nin bu projeye desteğinden yararlanmak. Ablukayı kırma amacıyla düşen şehitlerin kanının boşa gitmemesi için Türk desteğinden nasıl yararlanılacağını araştırmak kaçınılmaz. Türkiye’nin ağırlığı sadece NATO üyeliğinden ve stratejik konumundan değil, ABD’nin kendisine duyduğu ihtiyaçtan da kaynaklanıyor. Türkiye, ABD’nin askeri ve siyasi stratejisinde özel konuma sahip. Araplar niçin Filistin sorununa yönelik tutumlarından dolayı Türkiye başbakanını alkışlamakla yetinmek yerine bu konumdan yararlanmıyor?

Araplar ve Filistinliler, İsrail’in sorunu sadece ablukayla sınırlamasının faydalı olmadığını akıldan çıkarmamalı.

İsrail ablukanın haklı yönleri olduğunu iddia edebilir. Özellikle de Gazze’den çekilip yerleşimleri dağıtmışken... Buna rağmen füze fırlatıldı ve bir İsrail askeri Gazze’de esir. Çıkarlar İsrail’in oyununa gelmemeyi, soruna bütün olarak yoğunlaşmayı gerektiriyor. Yani Batı Şeria’dan işgalin nasıl kalkacağına, Filistinlilerin bölünmüşlüğüne nasıl son verileceğine kanalize olmalı. Bunu yapabildiğimizde İsrail’in saldırgan politikası kuşatma altına girer. Türk ağırlığının sadece Gazze değil, Filistin halkına yapılan tarihi zulmün bir nebze azalmasında rol oynayacağı kesin. (Katar gazetesi Raye, 8 Haziran 2010)

 


Kaynak: Radikal