Mısır’da en fazla endişelendiren husus, bazı cumhurbaşkanı adaylarının ülkeyi nereye götüreceği. Sakallı cesur adaylar arasında ülke sorunlarını belirleyebilecek birileri var mı? İslamcı adayların hiçbir çözüm sunamayacağı aşikâr. Zira halkı aptal yerine koyacak söylemlerde bulunuyorlar.
Ülkedeki endişe konusu, cumhurbaşkanlığı için çalışan İslamcılardan hiçbirinin ülke sorunlarına nasıl çözüm bulunacağını belirleyen net bir programa sahip olmaması. Turizm sektörüyle nasıl ilişki kurulacak? Petrol ve gaz nasıl geliştirilecek? Tarım nasıl kalkındırılacak? Süveyş kanalının gelirleri nasıl arttırılacak? Eğitim programlarıyla ilgili ne yapılacak? Ekonominin desteklenmesine katkıda bulunan yurtdışındaki Mısırlılarla nasıl ilişki kurulacak? Kıptiler karşısında nasıl bir tutum sergilenecek?
Yanıt bekleyen onlarca soru var. Mısır’daki Müslüman Kardeşler (İhvan) ve kollarına ait adayların, pratik ve bilimsel çözümler yerine içi boş sloganlardan başka bir şeyleri yok. Peki kabahat sadece İhvan’da mı? Bütün suçu onlara atamayız. Ancak bu durum, cemaatin adaylarını, devrim sonrası Mısır’la ilgili farklı bir görüntü çizmek için yüzlerini değiştirmekten alıkoymaz. Sonuçta yarım asırlık askeri rejimin bıraktığı miras oldukça ağır. Bu rejim, ülkedeki köklü semtleri tahrip etti, İskenderiye’yi Akdeniz’deki en güzel şehirlerden biriyken taşraya çevirdi. Bu örnekler, rejimin İtalyan, Yunan, Sudanlı, Suriyeli ve Lübnanlı, binlerce yabancıyı içine alan Mısır’a verdiği acıya dair buzdağının sadece görünen kısmı.
Mısır geçiş sürecine inanan, uygar bir cumhurbaşkanına muhtaç. Devlet işlerinde deneyime sahip bir cumhurbaşkanının yokluğunda, ülkenin gerçekten kaçışa yarayacak sloganlar tuzağına düşmesinden korkuluyor. Mısır, büyük servetlere sahip. Son yıllarda gelişigüzel nüfus artışında bir sorun olduğu doğru, ancak İhvan ve onun dışındaki gruplar bölgedeki deneyimlerden istifade etmeli. Örneğin, Türkiye’ye, ülkeyi ekonomik alanda gelişmiş ülkeler seviyesine getiren milli gelire nasıl sahip olduğunu sorabiliriz. Türkiye’de genel şekliyle başarılı bir deneyim var. Bunun temelinde ise mevcut sorunların kabulü ve sorunların çözümü için sloganlara dayanmaması yatıyor. (Lübnan gazetesi Müstakbel, 17 Nisan 2012)

Kaynak: Radikal