Obama İsrail'de aşırı sağın iktidara gelmesine ve Fetih-Hamas bölünmesinin derinleşmesine rağmen, barış için bastırarak farkını belli edecek.

ABD Başkanı Barack Obama, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya biraraya gelme çağrısı yaptı. Bu davet, eski başkanlar George W. Bush'un 2007 sonlarında Annapolis'te attığı yarım adımdan ve Bill Clinton'ın 2000'de Camp David'de İsraillilerle Filistinlileri yakınlaştırma yönündeki gecikmiş çabalarından beri bölgedeki barış amaçlı en büyük Amerikan ivmesi.

İsrail'deki siyasi şartların ve Filistin'deki bölünmüşlüğün barış girişiminin hızlandırılmasına destek olmayacağını belirten Obama yakın vadede bir anlaşmaya varma imkânının zayıf olduğunun farkında, ancak herkesten bu çukurdan çıkmak için adımlar atmalarını istiyor.

Görünen o ki, Obama siyasi bir anlaşmanın doğumunu beklemek yerine ABD'nin her iki tarafa bir anlaşmayı ısrarla dayatması gerektiğine ikna olmuş. Zira Obama 'bizlerin ilelebet konuşamayacağımızı ve bir noktada icraata geçilmesi gerektiğini' biliyor. Bu nedenle bölge liderlerine şartları düzenlemeleri ve ABD'nin destekleyeceği barış girişimiyle meşgul olmaları için birkaç ay tanırken netti.

Obama'nın Ortadoğu'da barışı hızlandırma girişimi İsrail'in Gazze'deki yıkıcı savaşının, Fetih-Hamas çekişmeninin şiddetlenmesinin ve İsrail'de aşırı sağın iktidara gelmesinin ardından gerçekleşiyor. Fakat buna rağmen ABD başkanı teslim olmuyor ve İsrail'le Arap dünyası arasında güven inşası için bir dizi adımlar atarak barışı canlandırmak istiyor. Obama'nın çevresindeki isimler, başkanın iktidardaki ilk gününden beri seleflerinden, özellikle de Bush ve Clinton'dan daha tarafsız olduğunu teyit etmek için, dönemin İsrail başbakanı Ehud Olmert'le değil de Abbas'la bağlantı kurarak anlamlı bir simgesel adım attığını belirtiyor. Ayrıca Obama Ortadoğu'yu öncelikli gördüğüne dair önemli bir mesaj da vermek istedi.

İsrail basını İsrail'le Arap ülkeleri arasında doğallaştırıcı adımların karşılığında Batı Şeria'daki yerleşimlerin dondurulmasını öngören bir Amerikan planından bahsediyor. Bu plan taraflar arasında açık görüşmeler yapılmasını, barış girişimi hakkında olumlu açıklamalarda bulunulmasını ve Gazze savaşından bu yana İsrail'le bazı Arap ülkeleri arasındaki dondurulmuş ilişkilerin yeniden kurulmasını içeriyor. Obama'nın sadece nezihliğiyle değil, Bush'un yıkıcı dış politikasına uzanacak kapsamlı değişime dair sözlerine tutunmasıyla öne çıktığı söylenebilir. (Katar gazetesi Vatan, 23 Nisan 2009)

Kaynak: Radikal