Hizbullah'ın İsrail'i Lübnan direnişi mensubu esirleri serbest bırakmaya sevk etme noktasında elde ettiği başarının anlamı ne? Acaba Hizbullah'ın, silahlı direnişin savaşçı gücünü kullanmaksızın bu barışçıl zaferi elde etme ve İsrail ordusuna yenilgi üstüne yenilgi tattırma genişliği var mı? Hizbullah bir devlet değil. Bununla birlikte, düşmanın Lübnan devletine, Filistin Yönetimi'ne veya Arap hükümetlerine duymadığı bir saygıdan besleniyor. Zira, Hizbullah işgalci güçle mücadelede dini ideoloji üzerine kurulu haşin güç kültürüne bağlı. İsrail'se varlığını, 'Filistin ve çevresin-deki Arap toprakları ilahi vaat doğrultusunda Yahudi mirasıdır' fikrine dayalı Tevratçı ideolo-jiden kaynaklanan despotça bir yöntemle Arap bölgesine dayatan saldırgan bir oluşum.
Bu inançtan hareketle Yahudi devletinin geçmişteki, şu anki ve yakın gelecekteki yönetimlerin-de barışçıl müzakere kanalıyla ödün vermesine yönelik bir ilkesel hazırlık söz konusu değil. Fakat müzakereler nihayetinde işgalcinin dolaylı bir biçimde güçlenmesine yol açıyor. İsrail yönetimleri açısından söz konusu olan, Yahudi milletiyle Arap milleti arasındaki ölüm kalım çekişmesidir.
Hizbullah'ın vardığı kanaat de bu yönde. Zira örgüt, Yahudi devleti oluşumuyla ilişkinin en iyi ve tek savaşçı mücadele seçeneği. Hizbullah zihniyetiyle Lübnan veya Arap hükümetleri arasındaki fark da bu. Beyrut uluslararası havaalanında garip bir sahne yaşandı. Hizbullah'ın kurtarmakta başarılı olduğu Lübnanlı esirleri karşılamak amacıyla 'çoğunluğun' başbakanı ve bakanları da törende hazır bulundu. Oysa onların bazıları direnişin silahtan arındırılmasını savunup bu yönde çaba gösteriyordu.
Hizbullah'ın silahsızlandırıl-ması kararı BM Güvenlik Konseyi'nden çıkmış olsa da, kararın arkasındaki esaslı güç ABD'ydi. O halde Lübnan'ın ABD'nin taleplerine karşılık vererek kendisini İsrail'in güvenliğini korumaya adamış göründüğünü söylemek insaflı olmaz mı? O halde tekrar soruyoruz: Esirlerin bırakılma-sında Lübnan için müzakere eden taraf hükümet olsaydı, İsrail'in direnişin esirlerini müzakere yoluyla bırakma imkânı olur muydu?

Kaynak: Radikal