Somalili korsanlar yaklaşık iki yıl önce, 33 tank ve ağır silahlar taşıyan bir Ukrayna gemisini ele geçirip Kenya sahiline çekmişlerdi. Kenya hükümetiyle yaptıkları pazarlıkların sonucunda korsan grubu fidye almıştı. Ancak gemiden indirilen tankların son durağı Kenya değildi. Söz konusu tankların Güney Sudan topraklarına nakledildiği sonradan anlaşılacaktı. Zira Sudan Halk Kurtuluş Hareketi (SPLM) yönetiminin tekeline aldığı Güney Sudan hükümeti tankları satın almıştı. Kenya hükümetiyse komisyon alan bir arabulucudan ibaretti.

Savunma inandırıcı değil
Bu silah anlaşması son değil.
Güney Sudan hükümeti Hartum’daki merkezi hükümetle paylaştığı yıllık petrol gelirinin yaklaşık yüzde 60’ını SPLM’nin ordusuna harcıyor. Satın alınan silahların büyük çoğunluğunun savaş uçakları da dahil ağır silahlardan oluşması nedeniyle, Güney Sudan hükümetinin bu ağır silahların sadece iç güvenlik amaçlı kullanılacağı yönündeki iddiası akıl kârı gelmiyor. Dahası, güneydeki özerk yönetimin başkanı ve aynı zamanda SPLM’nin siyasi lideri ve ordusunun komutanı olan Salva Kiir Mayardit’in Kuzey Sudan’ı tahrik eden ateşli açıklamalarda bulunmadığı bir hafta bile geçmiyor.

Bu noktada akla gelen soru şu: Acaba SPLM savaş çıkarmaya mı hazırlıyor? Öyleyse bunun sebebi ne? Bilindiği üzere, güneydeki halkın siyasi geleceğini belirleyeceği, yani kuzeyle birlikteliğin sürmesini mi yoksa bağımsız bir devlet kurmaya hazırlık bağlamında ayrılmayı mı seçeceğini göreceğimiz referandumun ocakta yapılması kararlaştırıldı. Peki SPLM’nin amacı veya amaçları ne? SPLM öncelikle bağımsız devlet seçeneğini istiyor. İkincisi ve en önemlisi, hali hazırdaki özerk yönetim üzerindeki tekelini yeni kurulacak bağımsız devlette sürdürüp burada iktidara gelmeyi istiyor. Fakat hareketin düşüncesi tehlikeli olduğu gibi, Güney Sudan’ı bağımsız bir devlete dönüştürmekle de sınırlı değil. Zira SPLM bu devletin aynı zamanda, ülkenin kuzey kesimlerindeki bazı bölgeleri kapsayacak şekilde genişlemesini istiyor. Bu bölgeler Nil’in güneyini, Nevbe dağlarını ve Abyei bölgesini içeriyor.

Güneyde iç savaş çıkacak
SPLM yönetimi böyle bir hedefin barışçıl araçlarla gerçekleşmeyeceğini de gayet iyi biliyor. Bu bölgeleri kaba kuvvetle istila etmek için kuzeyle savaşı başlatma ve dolayısıyla merkezi hükümete emrivaki yapma kararlılığı da buradan kaynaklanıyor. Fakat SPLM yönetimi bu açgözlü emellerin peşinden giderek iki şeyi unutuyor.

Öncelikle, ABD 2000 yılında Güney Sudan sorununun hattına girdiğinde, savaşı durdurmak için müdahalede bulunmuştu. O dönemde SPLM ordusu nihai bir askeri yenilgiye uğramak üzereydi. İkincisi, SPLM güneydeki Dinka kabilesini temsil ettiği için güneyde kabileler arası bir iç savaşının patlak vermesi kesin görünüyor. Bu savaş SPLM’ye dışarıda bir savaş macerasına girme imkânı vermeyecektir. (Katar gazetesi Vatan, 11 Ekim 2010)

Kaynak: Radikal