ABD'de sekiz senatörden oluşan partiler üstü grup büyük bir istekle uzlaşmaya vardı. Nadiren sükunetle müzakere edilen bir konu olan göçmenliğe ilişkin umut verici bir uzlaşma.

16 Nisan'da Kongre'ye sunulan yasa tasarısı ABD'nin tarihsel dinamizm motorlarından birinin arızasını gidermeye onay veriyor. 11 milyon kaçak göçmene ev sahipliği yapan ülkenin söz konusu yasaları derhal hayata geçirmesi gerekiyor. Yaklaşık on yıldır bekleyen 4,7 milyon legal göçmen adayı sistemin blokajını doğruluyor.

Yasa metni iki kısım. Birincisi, illegal düzenlemelere karşı yeni bir "süreç başlatmak". Diğeri ise yeni göçmen akışını, akraba çevrelerinde yeniden gruplaşmak yerine kalifiye işlere yönlendirmek. Barack Obama ustalıklı bir biçimde, Cumhuriyetçi muhaliflerini uzlaştırmak durumunda olduğu bir konuda bir taşla iki kuş vurmuş oldu. Cumhuriyetçiler, son seçimi, büyük ölçüde göçmenlik konusunda baskın pozisyona sahip olan Latin kökenli (Latinos) seçmenlere gösterdikleri düşmanlık dolayısıyla kaybetmişlerdi. Başkan Obama'ya gelince, seçim kampanyası sırasında defalarca İspanyol kökenlilerin (Hispaniques) ayaklarına kadar giderek kendilerine ilk başkanlık döneminde sınır dışı edilenlerin zapta geçen rekor sayısını unutturmayı başarmıştı.

Varılan uzlaşma girift. Düzenlemeye tabi adaylar Meksika sınırının daha "güvenli" hale getirilmesini beklemek zorundalar ve ancak on üç yıllık süre sonunda Amerikan vatandaşlığına kavuşabilecekler. Yalnızca sanayi değil aynı zamanda tarım ve hizmet sektörleri göçmen kotalarını artırmayı bekliyor. Fakat sendikalar işsizlik tarafından tersyüz edilmiş olan bazı iş kollarının hariç tutulmasını ve yeni sistemin istihdam koşulları göz önünde bulundurularak düzenlenmesini temin etti. Latin kökenliler ve aynı zamanda kiliseler, ABD'ye kaçak yollardan ta çocukluklarında gelmiş olan gençlerin "hayalini kurduğu" şeyi kendilerine vaat eden kimliğe kavuşturma sürecinin hız kazanmasını –beş yıl– alkışlıyorlar.

Yasa tasarısı oylamaya sunulup kabul edilirse, yirmi altı yıl önce, üç milyon kaçak göçmenin kayıt altına alınmasıyla yeni bir göç dalgasının ortaya çıktığı Ronald Reagan döneminden beri göçmenlik konusunda ilk büyük hukuki reform gerçekleştirilmiş olacak. O zamandan bu yana peyzaj değişti. İş, Amerika'da canlanma olsa da, giderek azaldı. Meksika'da nüfus oranı düştü ve dış göç bir dizi kasabayı boşalttı. Amerikan sınırının geçirgenliği azaldı. Bu arada Güney Amerika belirgin biçimde daha cazip hale geldi.

Bizzat göç tarafından biçimlendirilen ülkede bu konu tutkuları ateşliyor. Meclis görüşmesinin Mayıs veya Haziran'da yapılması planlanıyor. Görüşmeler sert geçecek. Ayrıca Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin bu ortak girişimi, göçmenlik konusunun demagojik bir savaş alanından başka bir şey de olabileceğini gösteriyor. Fransa için meditasyon konusu.

Kaynak: Le Monde – Başyazı
Dünya Bülteni için tercüme eden: Muhsin Korkut