Tayyip Erdoğan'ın Davos'ta İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres'e Gazze'de Filistinlilerin ayrım yapılmaksızın katli hakkında dersini vermesinden beri Batı'da bir dizi akademisyen ve yazar, Türkiye başbakanını gerçek demokrasi karşıtı rengini belli etmiş olmakla suçluyor. Washington Yakın Doğu Politikası Enstitüsü'nün (WINEP) yayımladığı 'İslamcılar niyetlerini belli ediyor' başlıklı yorumda, AKP'nin 'Batı yanlısı' 'reformcu' görünümünü bir yana bırakıp, 'Batı karşıtı, Yahudi karşıtı ve laiklik karşıtı' köklerine döndüğü savunuluyordu. Türkiye Irak savaşına katılmayı reddettiği zaman da bol miktarda kullanılan bu boş etiketler, aslında çok yanlış yönlendirici.

İsrail'i eleştirmeyi 'Batı, Yahudi ve laiklik karşıtı' diye nitelemek, birçok Türk'ün yaşadıkları bölgedeki İsrail politikasıyla ilgili haklı kaygılarını görmezden gelmek demek. Aynı makalede Erdoğan'ın sözlerinin 29 Mart yerel seçimlerinin öncesinde AKP'nin oy oranında patlama yaratacağı söylenmiş ki bu da, Türklerin büyük çoğunluğunun İsviçre'deki o sözleri paylaştığını kabul etmek demek.

Madem öyle yazar, sırf Batı yanlısı olmak uğruna bir liderin, halkının çoğunluğunun dış politikayla ilgili görüşlerini umursamayacak kadar anti-demokratik olması gerektiğini mi düşünüyor?

Çoğu Türk'ün İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin kaygıları ille de Batı, Yahudi veya laiklik karşıtı bir duruştan kaynaklanmıyor. İsrail'in orantısız güç kullanımına dair kaygılar mesela BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri veya Norveç People's Aid tarafından da dile getirildi diye, bu iki örgüt Batı karşıtı mı oldu şimdi? Londra, Paris, Madrid, Belfast, Montreal, Berlin, San Francisco, Brüksel, Chicago, Dallas, New York City, Washington ve hatta Tel Aviv'de İsrail'in operasyonunu protesto eden binlerce göstericinin hepsi mi laiklik karşıtı fanatik Müslüman? Son seçimlerde barışçı partilere oy vermiş İsrail vatandaşları Yahudi karşıtı mı yani?

Görüş ayrılığı sadece görüş ayrılığı demektir, hepsi bu. ABD Başkanı Barack Obama da Türkiye gibi Irak savaşına karşı çıkmıştı, ama bu onu Amerikan karşıtı yapmıyor. Türkiye'nin Gazze saldırısına karşı çıkması da, Batı'ya arkasını döndüğü veya İsrail karşıtı olduğu anlamına gelmiyor. Türkler sadece kendi mahallelerinde olan bir şeyle ilgili görüşlerini dile getirdi. 
(Lübnan'da İngilizce yayımlanan gazete, başyazı, 19 Şubat 2009)

Kaynak: Radikal