Kendi kendisini Pakistan'ın emiri olarak atayıp Pakistan devletinin istikrarını sarsmak için son yıllarda herkesten çok çalışan Taliban lideri Beytullah Mesud'un bir Amerikan savaş uçağından fırlatılan füzeyle öldürülmesi, ne Taliban hareketini ortadan kaldıracaktır, ne de Taliban'a yönelik maliyetli savaşı durduracaktır.

Mesud'un hayatını sonlandıran füze Pakistan ve Amerikan istihbaratları arasındaki işbirliğinin bir sonucuysa, ABD ve Pakistan'ın Taliban'la mücadele için nereye kadar gidebileceği merak konusu.

Gözlemciler Washington ve İslamabad'ın Mesud'dan kurtulmalarının ardından savaşın sürecini değiştirmek için pek bir şey yapacağını düşünmüyor. Irak'taki Kaide'nin lideri Ebu Musab Zerkavi'nin hedef alındığı bir başka olaya işaret ediyorlar. Zerkavi'nin 2006'da avlanması Irak topraklarındaki terörün azalmasına yol açmamış, aksine özellikle de öldürülmesinden sonraki süreçte terör artmıştı.

Fakat Obama yönetimi Mesud'un öldürülmesini Pakistan hükümetine baskı yapmak için kullanmakta heyecanlı. ABD, Afganistan'la sınır bölgelerini hem Pakistan hem de Afganistan'da terör saldırısı düzenlemek için üs edinen Taliban gruplarına karşı operasyonları artırması için Pakistan'a baskı yapacaktır.

Mesud Pakistan'ı hedef almakta uzmanlaşmıştı. Eski başbakan Benazir Butto'ya düzenlenen suikastın ve geçen yıl 50 kişinin ölümüne yol açan Marriott oteli saldırısı da dahil onlarca intihar eyleminin sorumlusuydu. Pakistan istihbarat kaynakları, Askeri İstihbarat Başkanı General Ahmed Paşa'nın geçen nisandaki ABD ziyaretinden bu yana Washington'la işbirliğinin iyileştiğinden söz ediyor. Fakat eski istihbarat başkanı General Cüveyd Kadi savaşın durmayacağını ve Amerikalıların geçen pazar Mesud'u güney Veziristan'da eşinin babasının evinde öldürmesine imkân sağlayan güvenlik zaafına rağmen, Taliban'ın hâlâ kenetlenmiş halde olduğunu ifade ediyor. Mesud'un yerine bir halef bulunması zor olmayacaktır. (Katar gazetesi Vatan, 9 Ağustos 2009)

Kaynak: Radikal