İktidarı İran uzantılarına vermeyen Lübnan halkı, Tahran'ın askeri kolu olmak yerine yaşamayı seçti. İran projesi Lübnan'ın sonunu getirir...

14 Mart güçlerinin Lübnan seçimlerinde parlamenter çoğunluğu kazanması, ortak yaşam devleti mantığının ezici bir zaferi ve Arap Lübnan'ın zaferi olarak nitelenebilir. Bu başarının önemi, Lübnan ve Arap bölgesindeki İran projesinin başarısızlığının ilanı anlamına gelmesi. Zira Lübnan İçişleri Bakanı Ziyad Barud'a göre, iç savaşının bitişinden bu yana en yüksek katılım oranı sağlandı. Dolayısıyla seçim sonuçları göz ardı edilemez.
Lübnanlılar ülkelerini bekleyen tehlikenin farkına vardılar ve İran projesinin reddi yönünde oy kullandılar. Bu nedenle çoğunluğun zaferinin bir grubun diğerine karşı zaferi olarak nitelenmesi mümkün değil. Zira devletler bu mantıkla değil, ortak yaşam, yasalar ve anayasalara saygıyla inşa edilir. Dolayısıyla, çoğunluğun ezici zaferi Lübnan'ı İran projesinden korudu. Bu proje ülkeyi rehin almayı,
savaş ortamına ve İran'ın askeri koluna dönüştürmeyi planlıyordu. Bu plan, Lübnan'ın uluslararası toplumdan tecrit edilmesi ve Arap bölgesinden uzaklaştırılması anlamına geliyor. Maalesef aramızda İranlılardan daha İranlı olanlar var. İran seçimlerini takip edenler, İran modeliyle koalisyon tehlikesinin bilincine varacaktır.
Sorun mezhep veya dini yapı değil.
Sorun hayat, istikrar ve uluslararası topluma aidiyet. Bu konu üzerine kafa yoranlara düşen, İran cumhurbaşkanlığı seçimlerinde söylenenleri iyi dinlemek. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın rakipleri, ülkelerine dayatılan uluslararası tecridin dışında hiçbir ortak nokta bulamıyorlar. İranlılar siyasi ve ekonomik tecritten sızlanırken Lübnanlılar nasıl kendilerini Tahran'a nasıl teslim etsinler?
BM Güvenlik Konseyi kararları Körfez'deki yatırım kapılarını İran'a kapattı ve ülkenin uluslararası saygınlığına zarar verdi. Hepsi bu kadar da değil. 'Büyü' ters tepti ve İran bugün Zahedan'da şiddetli eylemlerle karşılaşıyor; bu patlamaların nereye varacağını bilemiyoruz. Lübnan İran projesine 'hayır' diyerek büyük zafer elde etti. Irak'ta bugün seçim düzenlense Lübnan sahnesi tekrarlanabilir. Bağdat'ı da İran'a bağlığı reddederken göreceğiz. Tarih bu olayı Lübnan için iyi bir gelişme olarak anacaktır. (Londra'da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, genel yayın yönetmeni, 9 Haziran 2009)

Kaynak: Radikal