Türkiye ’deki Cumhuriyet gazetesi, bugünlerde Şam’ın tiranı Beşşar Esad ’la yapılan röportajı yayımlıyor. Bir haftada Esad’la yapılan ikinci röportaj bu. İlki, İran resmi televizyonuna verilmişti. Şimdi de Türk gazetesiyle safsatalarla dolu ikinci bir röportaj geldi. Bu son röportajda üzerinde durulması gereken birkaç nokta var.
Bu noktaların ilki, Esad’in Türk gazetesine verdiği röportajın, İran resmi televizyonunda eleştirilmesinden sonra gelmesi. Yani Esad, bir yandan bu adımı dengelemek, diğer yandan Türk iç muhalefetine oynamak ve bu muhalefetin Suriye devrimine yönelik görüş farklılığını güçlendirmek istiyor. İkinci nokta ise Türk gazetesinin röportajının, Esad’ın kendisinin Suriye’deki krizi tartışmasız yönettiğine işaret etmesi. Mantık, safsata ve medya dilini devrim patlak verdiğinden beri siyaset, diplomasi ve medya düzeyinde ve hatta güvenlik suçlarında dahi görüyoruz. Esad’ın söyledikleri tamamen safsata.
İsrail uçakları geçtiğinde
Esad, Türk uçağının düşürülmesinden duyduğu üzüntüyü ifade ediyor ve İsrail uçaklarının geçtiği hava sahasından geçtiğini belirtiyor. Bunu söyleyerek Türklerin İsrail ’le ittifak içinde olduğunu belirtiyor. Gerçekten de İsrail uçaklarının 2006’da Esad’ın sarayının üzerinde alçak uçması üzerine Moskova, Esad’a uçaksavarlar satmış, ancak Esad rejimi bu ihlale veya İsrail uçaklarına karşılık vermemişti. Sonrasında İsrailliler, Deyr el Zor’da nükleer tesis olarak gördükleri yeri vurdu, Esad rejimi yine karşılık vermedi. Amerikalılar, Irak -Suriye sınırındaki Suriye topraklarına indi ve aranan teröristleri kaçırdı. Esad rejimi buna da yanıt vermedi. Bu yüzden Esad’ın Türk uçağının düşürülmesine dair sözlerinin yalan olduğunu belirten Davutoğlu’yla hemfikirim.
Sürpriz çöküş ihtimali
Ayrıca Esad, “ Türkiye , Körfez’deki ölümlerin neresinde?” diyor. Hangi Körfez? Bahreyn’i mi kastediyor? Bahreyn’de Suriye’yle karşılaştırılacak kadar büyük olaylar yaşanmadı. Bahreyn’de yaşananlar İran müdahalesiyken, Suriye’de yaşananlar İran ve Moskova’nın eşlik ettiği Esad’ın suçudur. Şam, Bahreyn’deki olayları iç mesele olarak görmüştü. Esad bu açıklamayı unuttu mu, yoksa rejiminin o zamanki Bahreyn tutumu kendi suçlarına karşı Körfez ülkelerinin sessizliğini satın alma girişimi miydi? Esad’ın son röportajı, kendisinin içinde bulunduğu çukuru hâlâ eşelediğini gösteriyor. Bu da Suriye’deki sürpriz çöküş ihtimalini güçlendiriyor. (Londra’da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, 5 Temmuz 2012)
Kaynak: Radikal