Berlusconi'nin akıbeti üzerine çatışmalara saplanan İtalya, hükümetle medya gücü arasında da açık bir ayrım belirleyemiyor. Berlusconi'den kurtulma vakti
Silvio Berlusconi İtalyan siyasetine hükmettiği 15 yıl zarfında sayısız zafer ve trajedi yaşadı. Fakat Anayasa Mahkemesi'nden yediği darbe, karşılaştığı en ciddi aksilik. Bu yıl boyunca Berlusconi fahişeler ve şov kızlarıyla ilgili skandallara battı. Fakat Anayasa Mahkemesi, onu gerçekten acı verecek yerinden vurdu. Yargıçlar ona yargı dokunulmazlığı sağlayan 2004 tarihli yasayı iptal etti. Başbakan şimdi yolsuzluk, vergi kaçırma ve rüşvetle suçlandığı bir dizi davadan dolayı mahkeme önüne çıkabilir.
Berlusconi'nin karara verdiği cevap aynıydı: Yargıyı, kendisine karşı solcula-rın yönlendirdiği bir cadı avı başlatmakla suçladı. Bugün pek az İtalyan kurumunun siyaseten bağımsız olduğu doğru. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin vardığı karar da doğru. Bir demokraside hükümetin başı hukukun üstünde olamaz. Başka yönde bir karar, İtalya'nın işlemeyen siyasi sistemini daha da deformasyona uğratırdı.
Berlusconi'nin bu kararla güç kaybet-tiği ortada. Kendisini savunmak için mahkeme salonlarında daha fazla vakit harcayacak, hükümet işlerine ayırdığı mesai azalacak. İtalya'nın uluslararası imajı daha da yıpranacak. Fakat bu karar, 73 yaşındaki başbakanı tamamen bitirecek bir darbe olmanın da çok uzağında. İtalya'nın yargı sistemi zayıf ve başbakanla ilgili davalarda kesin hükümlere varılması muhtemelen epey zaman alacak. Dahası Berlusconi siyasi olarak güçlü. Parlamentoda çoğunluğa sahip. Merkez sol rakipleri krizde. Koalisyon ortakları ona bayrak açma niyetinde değil.
İtalyan siyasetinin üzücü durumunu seyretmekten fazla yapabileceğimiz pek bir şey yok. 1990'ların başında İtalya'nın çürümüş savaş sonrası sistemi çöktü. Berlusconi yolsuzluk suçlamalarına karşı kendisini savunacağı bir zemin kazanmak için siyasete girdi. Bunu yapması, İtalya ve Avrupa için trajik bir örnek oldu.
Berlusconi iki genel seçim kazandı ve kendisine yönelik suçlamaları zaten bilen İtalyanların desteğine sahip olduğunu iddia edebilir. Fakat İtalya, onun sahneye egemen olması nedeniyle siyasi açıdan olgunlaşmayı başaramıyor.
Berlusconi'nin akıbeti konusunda siyasetçilerle yargıçlar arasındaki çatışmalara saplanıp kalmış durumda. Hükümetle medya gücü arasında açık bir ayrım noktası belirleyemiyor. Birçok İtalyan Berlusconi'yi hâlâ destekliyor olabilir. Fakat merkez sağ müttefikleri ondan kurtulmayı gündeme almalı. İtalya Berlusconi olmadan daha iyi bir yola girecektir. (Başyazı, 8 Ekim 2009)
Kaynak: Radikal