Euro bölgesi liderleri, salı günü varılan anlaşmayla, Yunanistan’ın ekonomik kanamasını durdurmak için önceki çabalarından daha ileri gitti gitmesine ama yeniden el atmak gerekmeyecek bir çözüme ulaşmadıklarını da kanıtladı. Anlaşma, Yunan açmazının olsa olsa bir kısmını çözebilir, o da güçsüz kamu maliyesini. Bunlar halledilmezse, Yunan ekonomisi dibe çekilecek; zira tehlike henüz bertaraf edilemedi. Son kurtarma paketi işe yarasa bile Yunanistan, göreli yoksulluğundan çıkmanın yolunu bulmak zorunda. Zira Yunanistan, Avrupa’nın temel refah düzeyinden, sanıldığından çok daha uzakta. Mali belirsizlik, ekonomik küçülme ve reform programının yol açtığı siyasi kargaşa, uzun vadeli büyüme için gereken yapısal reformları hayata geçirmeyi tehlikeye atıyor.
Atina borçlarını ödemeyi anayasal öncelik haline getirmeyi taahhüt ettiğine göre, bu amaçla ayrı bir hesap açılması akıllıca olur. Fakat kreditörlerin vereceği 130 milyar euroluk yeni paket bile ülkenin borçlarını çevirmeye yetmeyebilir. Troyka’nın analistleri, Atina’nın gelecek 10 yılın ikinci yarısında 50 milyar euroluk mali yardıma daha ihtiyacı olacağını, hatta programda aksilik olursa bu miktarın artacağını söylüyor. Analistler, euro bölgesi liderlerinin itiraf etmediği şeyi söylüyor: Yunanistan’ın açığını azaltma operasyonu hedeften sapmış durumda, bu da kısmen küresel durgunluktan ama en çok da bizzat programın yol açtığı buhrandan kaynaklanıyor.
Euro bölgesi liderleri, yetmeyeceğini bildikleri bir yardım paketini kabul etmekle, önceki müzakerelerin geriliminin geri dönüşünü de garantiledi. Böylece euro bölgesi kimseyi şaşırtmadı: Başından beri yaklaşımı, devletin borcunu ödeyememesine direnmek ama riski ortadan kaldırmak için gerekeni yapmamak şeklinde iki arada bir deredeydi.
Bunun sebebi açık: En çekirdekteki hükümetler, daha fazla para koymayı siyasi açıdan imkânsız buluyor. Borcun yeniden yapılandırılması ise Yunanistan’ı ve ona yardım edenleri 100 milyar euroluk borçla bırakıyor ki bu, tümüyle silinebilir ve gelecekteki kazalara karşı kullanmak için fonlara aktarılabilirdi. Yunanistan’la bir hesaplaşma daha olacaksa, sebebi bu hata olacak. (Başyazı, 21 Şubat 2012)
Kaynak: Radikal