Johnston'ın bırakılması sonrası itibarını kısmen artıran Hamas, Fetih'le tekrar masaya oturabilir. Zira, anlaşmak iki örgütün de yararına

Hamas, Britanyalı gazeteci Alan Johnston'un Gazze'de kaçırılmasından 114 gün sonra serbest bırakılmasını sağlayarak kendisini dünyaya barış gücü gibi sunmakta başarılı oldu. Hamas liderleri, Johnston'ın bırakılmasından duydukları mutluluğu gizleyemedi. Zira bu adım, Halid Meşal ve İsmail Haniye'nin de dediği gibi hareketin inanılırlığını ve Gazze'nin güvenliği üzerindeki kontrolünü teyit etti.

İsmail Haniye, Johnston'ın serbest bırakılmasının, geçen yıl kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit krizinin bitişi yönünde bir başlangıç noktası olmasını da istedi. Kaçırılanlar nedeniyle, sadece Fetih'le Hamas değil, Hamas'la İsrail arasında da diyalog kurulması mümkün.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, Gazze'yi istilası sonrası Hamas'la diyalog kurmayı reddetmişti; fakat, Suudi Arabistan ve Mısır'ın görüşmelere dönülmesi yönündeki ısrarları başkanı, Hamas'a güvenlik karargâhlarını ve ulusal güvenlik binalarını Filistin Yönetimi'ne teslim etme şartı koşmaya sevk etti. Abbas böylelikle Hamas'la müzakere masasında ikinci kere oturma gücünü bulabileceğini düşündü.

Sırada Şalit var

Hamas'ın bu trajediden tek çıkış yolu, Gazze'yi önceki hukuki ve siyasi konumuna döndürmek ve Johnston trajedisinin mutlu sonlandırmasının ardından, Filistinliler arasında Şalit'le ilgili anlaşma konusunda da işbirliği havası yaratmak.

Böyle bir işbirliğinin ortaya çıkması biraz zaman gerektiriyor; özellikle de, İsrail Başbakanı Ehud Olmert Abbas'la diyaloğu sürdürmek için, Fetih'in Hamas'la düşmanlığı sürdürmesini şart koşmuşken. Fakat bu durum, Fetih'le Hamas arasında istenen uzlaşmanın sağlanması için ciddi çaba harcanmasını engellememeli.

Diğer yandan, tanınmanın özlemini çeken Hamas, Ortadoğu Dörtlüsü'nün şu üç talebini yerine getirmeyi reddettikçe bu yönde ilerleme sağlayamaz: İsrail'i tanımak, önceden imzalanan anlaşmaları kabul etmek ve şiddete son vermek.

İsrail de birleşeceklerini biliyor

Mahmud Abbas'tan da, tırmandığı 'yüksek ağaç'tan inip Hamas'la diyalog için çalışması isteniyor. Filistinliler de kendilerini toparlamalı ve yaralarını hızla sarmalı. Knesset'de 'Abbas'la Meşal tekrar diyaloğa dönecek ve Batı Şeria'yla Gazze arasında ayrım olmayacak' diye konuşan İsrail Genelkurmay Başkanı gibi İsraillilerin de tahmin ettiği üzere, bu er ya da geç yaşanacak.
Üstelik, Hamas'ın Gazze gibi Batı Şeria'yı da silip süpürmesini engelleyen Fetih militanları değil, İsrail ordusuydu. Şu an Batı Şeria ve Gazze'de iki ayrı hükümet bulunduğu doğru ve bu durum uzun veya kısa süreliğine de olsa devam edecek. Ancak Hamas'ın baskı karşısında gösterdiği sabır örgütün sadece barış girişimine katılmaya değil, Gazze'yle Batı Şeria arasındaki bölünmüşlük haline son vermeye de hazır olduğunu gösteriyor. Bu durum Fetih'in Hamas'la işbirliği yapması için uygun.

Kaynak: Radikal