Pazar günü yapılan Türk parlamento seçimlerini toparlayacak başlık, herkesin seçimlerden zaferle çıktığı, AKP’ninse daha az zaferle çıktığı şeklinde olurdu. Bu ‘toplu zaferin’ temel sebebi, Türk seçmenin başarı umudu olmayanlara oy vermemesi. Bu nedenle seçmenler, oylarını ‘AKP, CHP, MHP ve Kürt blok’ dörtlüsüne verdi.

367 için çok uğraşmıştı
AKP, 2007’deki yüzde 47’lik halk desteğini, 2011’de yüzde 50’ye çıkararak zafer kazandı. Bu sonucun güçlü bir etkisi olacaksa, o da sonuçların Başbakan Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığın güçlü adayı olduğuna ilişkin dolaylı bir referanduma yakın oluşudur. Fakat bunların dışında sonuç, Erdoğan’ın ‘yenilgi tadında zaferi’ olarak görülmekte. AKP, milletvekili sayısını korumakta başarısız olması sebebiyle, parlamentoda dizginleri kaybetti. Erdoğan, seçim kampanyası sırasında sandalyelerin üçte ikisini, yani 367 milletvekilini elde etmek için çok çabaladı. Parlamentoda dizginleri koruması için gerekli olan 330 rakamına ulaşamayınca, başarısızlığı daha büyük oldu. 330 sandalye sayısı, parlamentoda Erdoğan’ın anayasa değişikliğinde her başarısız olduğunda referanduma gitmek için gerekli bir rakamdı. Parti, 326 milletvekili elde etti. Oysa bu rakam, önceki parlamentoda 338’di.

Erdoğan’ın 330 sandalye kazanmakta başarısız olması, üçte ikinin onayını veya referanduma gitmeyi gerektiren bütün temel konularda elini kolunu bağlayacak. Bu da iç reform sürecini tek başına yürütmesini engelleyecek ve hatta reformun istediği yönlerde gitmesini de önleyebilir. Bu durum, yeni anayasa hazırlıklarına ve dolayısıyla AB ile ilişkilere olumsuz biçimde yansıyacaktır.

Erdoğan, MHP’nin parlamentoya girmesini engelleme hamlesinde de başarısız oldu. Milliyetçi Hareket Partisi, yüzde 10 eşiğini aşmayı başardı ve AKP’nin planını suya düşürdü. Hatta MHP, 2007’de aldığı yüzde 14’lük oy oranını yaklaşık olarak koruyup, yüzde 13 aldı ve 53 milletvekili kazandı. CHP de 2007’ye oranla konumunu güçlendirdi. Oylarını yüzde 21’den yüzde 26’ya yükseltti. Fakat CHP, daha yüksek bir sonuç elde etmeyi bekliyordu. Parti milletvekillerinin sayısı 13’te kaldı. Aralarında Ergenekon örgütü üyesi olmakla suçlanan gazeteci Mustafa Balbay gibi bazı önemli adaylar da var.

Meclis’te Kürt çıkarması
AKP, Diyarbakır’da 11 milletvekilinden 5’ini elde etmesine rağmen, Kürt bölgelerinde ağır bir yenilgi aldı. Oy oranları, 2007’ye kıyasla 10 puan geriledi. Diyarbakır’da Kürt adayların elde ettiği oy oranı, AKP’nin oylarını ikiye katladı. Bağımsız Kürt adaylar, sayılarını 20’den 35’e çıkardılar. Başta Leyla Zana olmak üzere, Kürt hareketinin isimlerinin çoğunluğu Meclis’e girmeyi başardı. Bu sonuç, Erdoğan’ın Kürt taleplerini aşmasını zorlaştıracak ve kendisine ya Kürtlere çarpma ya da Kürt politikasının yenilgisini itiraf edip büyük patlamayı engellemek için yeni çözüm yolları aramayı öngörecek.

Bölge bağlamında CHP, İzmir, Ege sahil şeridi ve Trakya’daki gücünü korudu. Fakat AKP, Çanakkale ve Antalya gibi bazı sahil kentlerinde ilerleme kaydetti. Başbakan Erdoğan’ın partisi, İstanbul ve Ankara’da beklenen başarıyı elde ettiyse de İstanbul milletvekillerini diğer parti adaylarıyla paylaştı. (Lübnan gazetesi Sefir, 13 Haziran 2011)


Kaynak: Radikal