Filo en başından beri belaya doğru yol alıyordu. Gemiler Gazze ablukasını kırmak için yola çıktı. İsrail’in bu girişimi engelleyeceğini biliyorlardı.

Bir karşılaşma meydana geleceğini biliyorlardı. Gemideki İsrail karşıtı eylemcilerin ve Hamas yanlılarının amacı gerçekten de bu ve sonrasında basından görecekleri ilgiydi. İsrail hükümeti, donanma komandolarını tahrikten kaçınmaları konusunda uyararak bu karşılaşmaya hazırlanmıştı. Direnişle karşılaşacaklarını biliyorlardı. Gemide silah bulunduğuna dair istihbarat almış olabilirler. Bununla birlikte gemilerin basılması, en az 10 kişinin ölmesi ve İsrail’in davranışının dünya çapında kınanması Binyamin Netanyahu hükümeti için bir felaket.

İsrail kendisini düşmanlarından koruma hakkına sahip. Gazze’ye silah kaçırılmasını engellemeye, Hamas tarafından İsrail hedeflerine atılacak roketlerle silahların sızmasını önlemeye hakkı var. İsrail’in silahlı güçleri acı deneyimlerinden biliyor ki, ülkenin düşmanları insani operasyonlardan bile faydalanabiliyor. Açık denizde silah taşıdığından şüphelenilen gemilerin limana yanaşmadan önce denetlenmeye boyun eğmesinde ısrar etmek ne mantıksız, ne de bir uluslararası hukuk ihlali.

Fakat şiddet içeren bir sonuç fazlasıyla öngörülebilirdi. Bundan kısmen taktikler sorumlu: Komandoların helikopterlerden indirilmesi, onları gemilere çıkarken saldırı tehdidine maruz bırakmak mantıklı mıydı? İsrail’in geçmişte yakın siyasi ve askeri ilişkiler içinde olduğu tek Müslüman komşusuyla bozulan ilişkisini daha kötüleştirecek şekilde Türk vatandaşlarına saldırmak siyaseten akıllıca bir hareket miydi? Okullar için boya kalemi, hastaneler için ilaç ve bombaların yıktığı kentleri yeniden inşa etmek için çimento taşıyan gemileri göre döndürmeye çalışırken görülmek iyi halkla ilişkiler miydi?
İsrail ablukayı yumuşatsaydı bu olay yaşanmayabilirdi. Kısıtlamalar İsrail’in yanı sıra Mısır tarafından, Hamas’ın üç yıl önce seçim zaferi kazanmasının ardından İslamcı militanlara İsrail’in varlığını tanımaları, hükümetiyle ilişki kurmaları ve güney İsrail’deki kentlere roket yağdırmaya son vermeleri yönünde baskı yapmak için konulmuştu.

Amaç mantıklıydı; sonuç tamamen zarar verici oldu. Abluka Hamas’a bir propaganda avantajı sağladı; Hamas da bunu Avrupa çapında ve Müslüman dünyada sempati ve destek kazanmak için kullandı. Mısır sınırının altında bulunan diğer malların yanı sıra çeşitli silahların kaçırılması için kullanılan tüneller ağı nedeniyle kısıtlamalar büyük ölçüde etkisiz kaldı. Ve Hamas hükümetinin militan inatçılığına karşı ahlaki argüman, kıtlık ve ekonomik gerilemenin yol açtığı acı nedeniyle köreldi.

Netanyahu hükümeti bundan sonra politikalarını değiştirmesi konusunda baskı altında kalacak, bu baskıya Amerikalılar da katılacak. Fakat İsrail’de birçokları açısından, politika değişikliği Hamas yanlılarına teslim olmak gibi görülecek; İsrail’in düşmanları açısından da ablukayı güç kullanarak kırmaya yönelik cesur çabayı haklı çıkaracak. Netanyahu’nun Filistinlilerle dolaylı görüşmelere dönüş yollarını ele almak üzere dün ABD Başkanı Barack Obama’yla görüşmesi bekleniyordu. Toplantı ve onunla beraber güçlü ve dayanıklı olması gereken ittifakı onarmaya yönelik bir şans da ertelendi. Önceki günkü şiddetin en büyük bedeli belki de o şans ve Türkiye’yle çatlayan ilişkilerdi.

Netanyahu hükümeti son zamanlarda olaylara sıklıkla İsrail’in davasına zarar verecek şekilde tepki gösteriyor. Yerleşim inşaatı ilanının zamanlaması kötüydü. Noam Chomsky’ye vize veril-memesi ifade özgürlüğüne süregelen bağlılığının altını oydu. Ve filoya sal-dırması dünya çapındaki dostlarıyla ilişkilerine zarar verdi. Fırsatı yakalamanın tam zamanı: Amaç barış ve Netan- yahu bu amaca ulaşacak bir gündem belirlemeli. (Başyazı, 1 Haziran 2010)

 

Kaynak: Radikal