Kremlin, Mihail Hodorkovsky’nin acımasızca yok edilmesinden bu yana bir muhalife karşı bu kadar üst düzey bir kampanya yürütmemişti.

Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzhov’un görevden alınması, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ile yaşanan kavganın doruk noktası. Vladimir Putin’in parlamento gücünün aracı konumundaki Birleşik Rusya Partisinin önde gelen üyelerinden olan Luzhov’a pek de muhalif denemezdi. Fakat son dönemde Kremlin’in ayağında bir diken haline gelmişti. Kremlin’in bardağını taşıran damla, Luzhov’un Moskova-St. Petersburg arasında yapılması planlanan yola dair çalışmaları durdurduğu için devlet başkanını eleştiren bir yazı yazması oldu.

Daha da kötüsü, yazı Putin’in 2012’de devlet başkanı olarak Medvedev’in yerine geçmesi gerektiğini önerir görünüyordu. Belediye başkanının yazısı, devlet güdümündeki medyada bir saldırı furyasını çekti ve istifa etmesi yönündeki çağrılara yol açtı. Luzhov gitmedi ve devlet başkanına “Gözün yiyorsa kendin görevden al” mesajı verdi. Medvedev beklendiği gibi resti gördü.

Belediye başkanının gidişi geç bile oldu. Luzhov üç kez seçim kazandı ve Moskova’nın komünizm sonrası ağır yoksulluktan adım adım şatafatlı bir bolluğa doğru dönüşümünde o da rol aldı. Fakat ne yazık ki, kentin canlanmasına eşlik eden muazzam yaygın yolsuzluklarla mücadele etmek için kılını bile kıpırdatmadı. Bu yaz Moskova’yı esir alan tehlikeli hava kirliliğiyle alakadar olma şekli de liderliğine dair ciddi soru işaretleri doğurdu. Moskova’daki ölüm oranları tavan yaparken Luzhov tatildeydi. Bir belgeselin Luzhov tarafından sert şekilde yalanlanan iddiasına göre, bu sırada kendi böcek koleksiyonunun kurtarılmasını ayarlamakla meşguldü.

Bununla birlikte Luzhov’un son kullanım tarihini doldurduğu açık olsa da, görevden ayrılma şekli rahatsız ediciydi. Görevden alınmasının sebebi, bariz başarısızlıkları değil, Medvedev’e yönelttiği eleştiriydi. Koltuktan indirilmesine yol açan kampanya, 1990’lardaki kirli propaganda savaşlarıyla nahoş bir benzerlik taşıyordu.

Tataristan ve Başkırtistan başkanlarının yerine yenilerinin gelmesinin ardından, Luzhov bu yıl Medvedev tarafından indirilen üçüncü yerel lider. Her iki başkan istifa etti, fakat Luzhov görevden alındı. Bunun devlet başkanının pozisyonunda bir güçlenmeye işaret edip etmediği ise belirsiz. Medvedev’in kararları, ateş gücünü kullanmaktan korkmadığına delalet. Fakat ancak Luzhov’un halefini belirlediğinde Rusya’nın kleptokrasisini sarsma gücü de olup olmadığı açıklık kazanacak.

O güce sahip olduğu umut edilir. Medvedev modern Rusya’yı sakatlayan hukuki nihilizmin kökünü kurutma vaadiyle göreve geldi. Vaadini yerine getirme vakti geldi de geçiyor bile. (Başyazı, 29 Eylül 2010)


Kaynak: Radikal