Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde meclisi kilitleyenler hemen ardından birleşmek için kolları sıvadılar. Bir yanda ANAP ve DYP, öbür yanda CHP ve DSP.
Şimdi bu birleşme çabaları bir kenara, neden birleşmek istedikleri kanımca daha önemli. Eğer meclisin iradesinin işlemesini sağlayarak milleti temsil edecekler ise bunu şimdi niye yapmadılar. İsteselerdi bugün Türkiye Cumhurbaşkanını seçmiş olacaktı. Bunu yapmadıklarına göre bu birleşmeler ve birleşme istekleri biraz da çıkar ilişkisi kokuyor ve koltuk kapma yarışına benziyor.
Yeri geldiğinde halkın iradesini bile istemeyen bu partileri bir yana bırakıp, önümüzdeki seçimde nelerin olabileceği üzerinde biraz duralım.
Gündemde olan ittifaklardan biri BBP ve Saadet Partisi arasında.
BBP, Refahyol hükümetine zamanında destek olmuş ve bir
çok konuda aynı çizgiyi savunmuştur. Bu nedenle Saadet Partisi tabanında bu birlikteliğe sıcak bakanlar var .
Bir de BBP tabanında AK Parti ile ittifak yapılmasını isteyenler var.
Öte yandan gönlü, hem BBP’nin hem de SP’in meclise girmesinden yana olanlar mevcut. Ancak bu kişiler AK Parti’nin yaptığı bazı yanlışları eleştirse de son yaşanan gelişmelerden sonra AKP nezdinde bu milletin çocuklarının Çankaya’ya çıkmasını hazmedemeyenlerin karşısında olmak adına AKP’ye oy vermeyi düşünüyor.
Bazılarının da isteği AKP’nin SP ile de ,BBP ile de ittifak yapıp meclise onların da girmesini sağlaması...
Aslında AKP, SP ve BBP’e oy verecek insanlar arasında ortak noktalar oldukça fazla. Bu partilerin konumu bir yana, Türkiye'de taşlar yerine önümüzdeki seçimde de oturmayabilir. Birileri bunu çok istiyor. Bu neden ile çok dikkatli olunması gerekiyor.
Bu seçimler de seçmen kitlelerinin büyük çoğunluğu da gençler oluşturuyor. AK Parti ve BBP tabanı, liderlerinden memnun ama bir çok Saadet Partili iyi bir dava adamı olduğunu düşündükleri Numan Kurtulmuş’u lider olarak görmek istiyor. Öte yandan İslami yönleri ve ümmet çizgileri daha ağır basan insanların olduğu BBP’de yine MHP tipi insanların da mevcut olması çoğunluk tabanının hoşuna gitmiyor. AKP’nin de zamanın da Erkan Mumcu gibi isimleri bünyesine katması ve parti içi bazı isimlerin kraldan çok kralcı takılması eleştiriliyor. Netice de bu partilerin hepsin de bazı sorunlar görülebiliyor.
AK Parti'ye oy veren birçok vatandaş da BBP'yi de SP de anamuhalefet olarak görmek istiyor. CHP zihniyetinden birçok insan bıkmış durumda.
Unutulmaması gereken bir şey de var ki, AKP zamanın da bazı yanlış yönlendirmelere kapılıp ANAP ve DYP gibi partilerden adamlar toplamıştı. (Bir bakıma Arınç’ı beğenmeyen zihniyet bu konuda AK Parti’de etkili olmuş olabilir. Bir zamanlar tıpkı baskılar sonucu Özal’ın Anavatan’ın başına Mesut Yılmaz’ı getirmesi gibi)O zamanlar tercihini Erkan Mumcu’dan yana yapan AKP dilerim bu sefer tercihini BBP gibi partilerden yapar.
Daha önce BBP ve SP ile ortak hareket edilseydi durum şu an ki gibi olmazdı. Zamanın da 8 milletvekili ile meclise giren BBP aynen bugün olduğu gibi mecliste kilit bir rol oynamıştı ama ANAP gibi yapmamıştı. O dönem Refahyol’un DYP ile kurduğu hükümetin güvenoyu alması gerekiyordu.ANAP, BBP’nin güvenoyu vermemesi için çok uğraştı.O zamanlarda BBP Lideri Yazıcıoğlu “Kendime Müslümanların iktidarını engelledi” dedirtmem diyerek Refahyol hükümetinin yanında olarak güven oyu vermişti.
Şimdi birilerinin Refahyol zamanında ki tabloyu düşünüp küçük olsun bizim olsun anlayışını bir yana bırakması, diğerlerinin de ittifakı sadece zayıf olanlar yapar anlayışından sıyrılması gerekiyor.
Özellikle AKP’nin BBP’i yanına çekmesi bekleniyor. Çünkü BBP tabanında birçok isim bunu istiyor. Saadet Partisi AKP’nin yanın da olur mu bilmem ama olmasını çok isterdim.
AKP, BBP, SP’de çok ahlaklı ülkesini seven bir çok değerli isim var. İçlerinden bir kaçını örnek verecek olursak AKP’ de Bülent Arınç,İrfan Gündüz,BBP’de Muhsin Yazıcıoğlu,SP’de Numan Kurtulmuş gibi isimleri sayabiliriz.Bu isimler içerisinde Bülent Arınç ile bir çok telefonla görüştüğümüzde ne basın danışmanı gibi havalara girmiş ne de birileri gibi basın danışmanımla görüşün çok işim var dememiştir.Ne sorduysak cevap vermiş karşısında ki insana insan gibi muamele etmiştir.Aynı şekilde şahsen tanıdığım Gündüz,Yazıcıoğlu ve Kurtulmuş’unda alçakgönüllü ve beyefendi kişiliğine yakinen şahit olmuşumdur.Bu tavırlar küçümsenmemeli çünkü, ahlaken sağlam kişilikler ülkesine daha yararlı olabilir diye düşünüyorum.Tabii ki burada sadece bir konuda örnek verdim.Bundan çok daha fazla örnek verilebilir bu isimlerle ilgili.(Vatan millet sevgisi,ülke çıkarları,inançlara saygı,aile ilişkileri v.s)
Şimdi, bu durumda tekrar söylemek gerekir ise özellikle AKP’nin BBP’ni yanına alarak meclise girmesi gerekir. Mecliste BBP, şu an ANAP’ın konumun da olsaydı Türkiye eminim ki Cumhurbaşkanını seçerdi.
Üstelik böyle bir birliktelik olur ise hem laiklik elden gidiyor deyip, iki ayrı Türkiye varmış gibi gösterenlere fırsat verilmemiş ,yanlış yönlendirilerek korkutulan kitleler de korkulacak bir şeyin olmadığını ,CHP gibi partilerin anlattıklarının sadece bir masaldan ibaret olduğunu görmüş olacaklar,hem de oyunu BBP’ne vermek isteyip oylar bölünmesin diye arada derede kalanlar da daha kolay karar vermiş olacak.(Aynı kararsızlık SP tabanında da var,AKP ve SP arasında sıkışan grup).
Bakalım bu teklife AKP ve BBP ne diyecek?
Bekleyip, göreceğiz…