ABD'nin İran'ın nükleer programına karşı şu an sadece diplomasiye başvuracağına dair işaretler artıyor. Savunma Bakanı Gates İsrail'e de akıllıca güvenceler önerdi

Bush yönetiminin İran'ı nükleer silah geliştirmekten caydırmak için sadece diplomatik çabalara başvurmaya devam edeceği yönünde memnun edici işaretler söz konusu. Savunma Bakanı Gates'in ABD Ordu Savaş Koleji'nin üç ayda bir yayımlanan dergisinde yazdığı üzere, "Ortadoğu'da başka bir savaş, ihtiyacımız olan son şey."
Amerikalı üst düzey yetkililerinin İsrail'e İran'ın nükleer tesislerinin bombalamaması yönünde yaptığı uyarılar da Gates'i doğruluyor. Bu ikazlar, ABD, İsrail ve birçok ülke için güvenlikle ilgili uzun vadeli ve dallanıp budaklanacak sonuçlara gebe olan bir meselede risklerin iyice tartılması yönünde yeni ortaya çıkan iradeyi yansıtıyor. Bu tür bir ihtarın altındaki varsayımlar, İran'ın nükleer silah üretebilmek için katetmesi gereken uzun bir yol olduğu; uranyum zenginleştirmeyi askıya alması yönündeki uluslararası taleplere kulak vermemesi nedeniyle İran'a daha ağır bedeller ödetilebileceği; ve bilinen nükleer tesislerinin bombalanmasının uranyum zenginleştirme sürecini en fazla bir ya da iki yıl, belki daha fazla erteleyeceği inancını içeriyor.
Ulusal İstihbarat şefi McConnell ve Genelkurmay Başkanı Mullen temmuzda İsrail'e gitti ve Washington Post'a göre, İsrailli yetkililere ABD'nin İsrail'e İran tesislerini bombalası için Irak hava sahasını açmayacağını söyledi.
Söylentiye göre, Amerikalı yetkililer, İran'ın nükleer silah üretimine yakın olmadığını ve İsrail saldırısının ABD'nin çıkarlarına zarar vereceğini savundu.
Bu yaklaşım en azından şimdilik geçerli. İran şüphesiz tesislerini dağınık bir şekilde yeraltına yerleştirdi. Yüzeydekileri bombalamak İran misillemesini kışkırtmakla kalmaz, nükleer programını hızlandırmasına da yol açar. Gates, güvence vermek için akıllıca bir yol izleyerek İsrail'e gelişmiş radar sistemi kurulmasını ve bu ülkeyi ABD'nin erken uyarı uydu ağına dahil etmeyi önerdi. Ayrıca İsrail'in geliştirdiği füzesavar ve roketsavar sistemlerine yatırımı artırmayı da önerdi.
Bush da, İran'a yönelik yaptırımları kuvvetlendirmek için Rus işbirliği elde etmesi yönündeki İsrail tavsiyelerine kulak asarsa akıllıca hareket eder. Bush bu şekilde Rusya'yla ilişkileri geren Polonya ve Çekya'ya füze savunma sistemi konuşlandırma planından vazgeçmek zorunda kalır. İran'ın nükleer güç olmasını önleme şansını kaçırmamak için, Bush'un zaten yağmur sızdıran bir şemsiyeden vazgeçmesi gerek.

Kaynak: Radikal