Kara mayınlarından etkilenen ülkelere yardım etse de mayın yasağı anlaşmasına hâlâ imza atmayan ABD dünyaya kötü örnek oluyor.

İnsan hakları gruplarının hesaplarına göre, geçtiğimiz 10 yıl boyunca kara mayınları yüzünden 73 binden fazla insan hayatını kaybetti ve en az 60 ülkede hâlâ yaklaşık 60 milyon mayın bulunuyor. Fakat ABD, kara mayınlarının yapımına, ticaretine ve depolanmasına son verilmesi için ulusların çoğunluğu tarafından desteklenen kilit önemdeki uluslararası anlaşmayı hâlâ imzalamış değil. Başkan Barack Obama kendisinden önceki Amerikan politikasından vazgeçip Mayın Yasağı Anlaşması'nı desteklemeli.

Obama yönetimi geçen ay, 2004'te anlaşmayı desteklemeyeceğini söyleyen George W. Bush'un politikasını sürdüreceğini açıkladı. Eylemcilerin ve Kongre üyelerinin tepkilerinin ardından, Dışişleri Bush döneminin politikasını hâlâ gözden geçirmekte olduğunu ilan etti. Mayın Yasağı Anlaşması'nın imzalanması, ABD'nin insan öldürmeye yönelik mayınları artık üretmeyeceği, ihraç etmeyeceği veya depolamayacağı anlamına gelir. Amerikan stoklarında 10 milyon mayın bulunduğu tahmin ediliyor.

Yetkililer bunların çoğunun sivillere yönelik tehditi asgari düzeye indirecek biçimde önceden planlanan bir anda patlamaya programlı olduğunu ve güvenlik gerekçeleri nedeniyle mayınlara her halükârda ihtiyaç duyulduğunu savunuyor. Fakat insan hakları grupları Amerikan mayınlarının güvenli olduğu savına karşı çıkıyor ve bu mayınlar kendi kendine patlamazsa muazzam boyutlardaki toprakları ihtilafların sonlanmasından uzun zaman sonra hâlâ yaşanılmaz kılacağını savunuyorlar.

Bu ay Kolombiya'da kara mayınlarının dünya çapında temizlenmesi konusunda kaydedilen ilerlemeyi gözden geçirmek için uluslararası bir zirve düzenlendi. Çin, Rusya, Pakistan ve Hindistan Mayın Yasağı Anlaşması'na katılmasa da, 156 ülke ve 59 zilahlı, devlet dışı grup ve gerilal grubu anlaşmayı imzaladı. Obama yönetimi zirveye, ABD'nin kara mayına politikasının hâlâ gözden geçirilmekte olduğunu söyleyen gözlemciler gönderdi.

ABD kara mayınlarının yol açtığı yıkımın pasif bir gözlemcisi değil. Kurbanlara yardım gönderiyor ve dünya çapında kara mayınlarının yok edilmesi için bir milyar dolardan fazla para harcadı. Fakat ABD'nin, bu silahların dünyanın sonsuza dek kurtulması gereken aşağılık bir savaş yöntemi olduğunu göstermek için bir politika olarak mayınları yasaklamasının vakti geldi. (Başyazı, 27 Aralık 2009)

Kaynak: Radikal