Obama'nın her sorunu diyalogla çözme çabası Sudan'da duvara toslayabilir. Zira Beşir Darfur'daki insani krize son verilmesine yönelik bütün çabaları reddediyor.

Obama yönetimi ciddi bir gecikmenin ve iç tartışmaların ardından, bu hafta yeni Sudan politikasını açıkladı. Yönetim, Sudan hükümetinin davranışını değiştirmek için havuçlarla sopaların adil bir biçimde dengelenmesini öneriyor.

Başkan Barack Obama'nın kötü rejimlerle diyalog kurma eğilimi başka vakalarda bilgece olabilir. Fakat konu Sudan Devlet Başkanı Ömer Beşir olduğuna, temas kurmak büyük ihtimalle saf görünmekle sınırlı kalacaktır. Obama'nın politikasının amaçları doğru: Darfur halkının içinde bulunduğu insani trajediye son vermek, Beşir rejiminin verdiği 2011'de referandum düzenleme sözünü tutmasını sağlamak (bu referandum muhtemelen güney Sudan'ın bağımsızlığıyla sonuçlanacak) ve Sudan'ın terörist sığınağı haline gelmesini önlemek.

Fakat Beşir'in Obama'nın iyi niyetine karşılık verme intimali sıfıra yakın.Beşir rejiminin geçmişteki davranışları belli bir şablon oluşturuyor. Ordusu ve carcavid diye bilinen milisleri Darfur'da köyleri bombaladı ve yaktı, köylülere tecavüz edip katliam yaptı. 300 binden fazla insanın ölümüne, 3 milyondan fazlasının yerlerinden edilmesine yol açtılar. Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından insanlığa karşı suçlar ve savaş suçu işlemekle suçlanan Beşir'se en bayından beri bu soykırıma son verme amaçlı uluslararası çabaları savuşturuyor.

Sözler veriyor ama sonra bunları yerine getirmiyor. Yardım kuruluşlarının Darfur'da faaliyet göstermesine izin veriyor ve sonra onları saldırıya maruz bırakıyor veya ülkeden atıyor. Beşir'in değişmeyen davranışı şöyle: İktidarını korumak, Sudan petrol rezervlerini kendi rejiminin elinin altında olmasını garanti ederken, bölgesel veya etnik direnişe dair en ufak işareti bile bastırıp köyleri yakmaya devam etmek.

Obama yönetimi Beşir'in aklını karıştırmak veya kendi kendisini eleştiriden korumak amacıyla, Sudan politikasını anlattığı belgelere Beşir'e verilecek ödülleri ve cezaların ayrıntısıyla dile getirildiği 'gizli bir ek' de iliştirmiş. Bu cezaların etkili ve gerektiğinde kullanıma hazır olmasını umut etmek durumundayız. (Başyazı, 24 Ekim 2009)

Kaynak: Radikal