Türkiye mi hatasını anladı yoksa biz mi onu yeni tanıdık bilemiyorum; ancak Türkiye, bölge ülkeleriyle müşterek özelliklerine rağmen, klasik bir Ortadoğu ülkesi değil. 12 Haziran’da Türkler, AKP’yi art arda üçüncü kez seçti. AKP seçimi kazandıysa da ezici biçimde değil, zira yüzde 50’yi geçemedi. Dolayısıyla vaatlerini gerçekleştirmek için, diğer partilerle çalışmalı.

8 yıl önce sadece yüzde 30 civarında bir oy oranıyla kazanmıştı. Bu oran, hükümeti kurmak ve partinin kendisini ispatlamak için yeterliydi. Ayrıca iktidarın tamamını ele geçirmek isteyen İslamcı bir parti olmasından endişe edilmiyordu. 4 yıl sonraki seçimlerde yüzde 46’yla güven kazanmıştı. Şimdi yüzde 50’nin biraz altında bir oranla yeniden kazandı. Bu da bir halk partisi olduğu anlamına geliyor.

Erdoğan Türkiye’sinin normal olmayacak bir dört yılıyla karşı karşıyayız. Bu dört yıl, Atatürk’ün modern devlet düşüncesi üzerine inşa ettiğinden bu yana, Türkiye’nin bölgedeki en önemli yılları olacak. Türkiye, hem Arap hem Avrupa devletlerinden farklı.

Abdülnasır’dan Erdoğan’a

Yeni Türkiye’nin mi kendi yolunu bulduğunu, yoksa bizlerin mi onu geç fark ettiğini kestiremememin sebebi, bölgede alıştığımızdan farklı bir şey görmemizdi. Erdoğan, “Türkiye, örnek alınacak bir model olacak” dedi. Taklit edecekleri bir lider aramak, bölge ülkelerinin yapısında var. Bölge, 1950’lerde farklı modelleri örnek aldı. Darbelere ve milliyetçi düşünceye ilham kaynağı olan Nasır modeli, çok geçmeden düştü. Milliyetçi Baasçı model de tutunamadı. Sonra devrimci düşünceye ilham veren ve köktendinci hareketi dirilten İran modeli belirdi ve o da düştü. Şimdi değişime teşvik eden ve Araplar nezdinde popülerleşen bir Türk modeli var. Erdoğan, rejime karşı Suriye halkının yanında durarak, Türklerin Arap dünyasından kovulmasından bu yana Türkiye tarihindeki en önemli dış siyasi eyleminde bulundu.

Ortada farklı bir Türkiye modeli var. Ilımlı İslamcı, demokratik bir model ve dengeli bir dış politika. Meclis’in laik çatısı altında birleşen liberal İslamcı bir hükümet. Coğrafi olarak bir Akdeniz, ekonomik olarak bir Batı ülkesi. Bu özellikler, yeni bir Türkiye karşısında olduğumuzu gösterse de Türk modelinin bölgede neler yapacağı şimdilik meçhul. (Londra’da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, 15 Haziran 2011)

Kaynak: Radikal