Pakistan'da pazartesi günü düzenlenen seçimler öyle anormalliklerle dolu ki, ülkeyi art arda gelen liderlerin feci yönetiminin soktuğu çukurdan nasıl çıkaracaklar belli değil. Bu liderlerin sonuncusu, devlet başkanı ve eski genelkurmay başkanı Müşerref'ti. Yine de ülkenin tek parça kalıp sarsılmış kurumlarını yeniden inşa edebilmesi için başarmaya mecburlar.
İlk tuhaflık, Benazir Butto'nun Halk Partisi'nin (PHP) aralıktaki suikasttan beri liderinin olmaması. Buttoların popülist ateşi ve feodal yönetiminden mahrum kalan parti, bol oy toplasa bile ne yönde gideceği muamma. İkincisi, asayişin kötüleşmesi nedeniyle fazla kampanya yapılamadı. Bu ay iki yürüyüş bombalandı. Aynı nedenle katılım oranı da düşük olabilir. Üçüncüsü en önemlisi: Bu süreç, meşruiyetini kaybetmiş bir başkan yönetiminde gerçekleşiyor. Evet Müşerref üniformayı çıkardı, askeri yönetimi sona erdirdi belki, fakat bunu ancak yargının gücünü elinden aldıktan, 2002'deki hileli seçimlerde kullandığı adamlarından toplama meclislere kendisini yeniden seçtirdikten sonra yaptı. Müşerref, gücü yettiği sürece iktidarı bırakmayacak.
Seçimler adil olacak mı? Tabii ki hayır. Yine de olumlu bir adım teşkil edecek. Belki de yeni ordu ve istihbarat liderleri yeniden saygınlık kazanma endişesiyle, sonuçlarla Müşerref lehine oynamaz. Belki de PHP ve rakibi Şerif'in İslam Birliği Partisi, güç birleştirip ülkeyi bir geçiş dönemi sonrası demokrasiye döndürebilir.
Ne bunların olup olmayacağı belli, ne de seçimin sonucu. Parlamentonun çoğu, sadece toprak ve işe değil, eğitim, adalet ve sağlık hizmetlerine erişimi de kontrol altında tutan feodal liderlerin elinde. Bunlar imtiyazlarını koruyabileceklerini bildikleri sürece, kim kazanırsa onun yanında yer alır. En iyi sonuç, Müşerref'in kenara ittiği ana akım partilerin merkeze dönmesi; onun yönetiminde palazlanıp iyice bölünmüş İslamcıların çökmesi, kurumları yeniden inşa edip çatışma içindeki federasyonunu bir araya getirmek için bir birlik hükümetinin kurulması olur. Generalin temelli ama sessizce gitmesi de şart.
Kaynak: Radikal