Kuzey Irak'taki 'neo-feodal' yönetime muhalif Goran hareketinin sürpriz seçim çıkışı bütün Irak için hayırlı. Iraklılar hesap sorulabilecek yönetici istiyor
Arap dünyasında seçimler genelde bir 'laik oybirliği mucizesi' şovu olarak, yönetilenlere yönetenin direnilemez gücünü göstermek için düzenlenir. Bu nedenle Irak Kürdistanı'nda reformcuların, yerel siyasete hâkim olan neo-feodal himaye aygıtlarınca kullanılan ikili iktidarı çatırdattığını görmek epey hoş bir sürpriz.
Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'nin Kürdistan Demokrat Parti-si'yle (KDP) Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin Kürdistan Yurtsever Birli-ği'nin (KYB) bölgedeki koalisyon hükü- meti iktidarda kalacak. Fakat rahatsızlık duyan Kürtlerce çok kısa süre önce kuru-lan Goran (Değişim) hareketi yerel, ulusal ve hatta bölgesel politikanın çehresini değiştirebilecek kadar çok oy topladı.
Normal bir zamanda, bir Kürt seçimi Kuzey Irak'taki kendi özerk devletçiğinin ötesinde pek yankı bulmazdı. Fakat İran'da teokratlara karşı muhalefetin yükselmesi ve Lübnan'da da Batı yanlısı bloğun yeniden seçilmesinin ardından gelince, Kürt seçimi uzun yıllardır tiranlığa hapsolup kalan bir bölgede çoğulcu ve lafını sakınmayan muhalefetin yeni bir örneğini vermiş oldu. Peki bu sonuç Irak'ı canlandıracak mı, yoksa istikrarsızlaştıracak mı?
Goran'ın liderliğini, eski KYB başkan yardımcısı Noşirvan Mustafa yapıyor. Mustafa, KDP ve KYB'nin yerel iktidarı ve kaynakları tekeline alıp birer aile şirketine dönüştüğünü savunuyor. Bu özerk bölge toprağı iktidarın ve petrol gelirinin nasıl paylaşılacağı konusunda Bağdat'la anlaşmazlık içinde. Goran'ın ilerleyişi, savaş, diktatörlük, istila ve işgalle yıkılan Irak'ın enkazından doğan ve henüz doğru düzgün bir araya getirilememiş olan son derece kırılgan Irak konfederasyonunu silkeleyebilir.
Şu an en patlayıcı konu, Kürtlerle Araplar arasında Kerkük üzerine yaşanan mücadele. Kerkük patlamaya hazır bir bomba. Bölgenin kimseye kazandırmayan siyaset geleneği göz önüne alınırsa, Şii İslamcı Maliki hükümetinin bugüne dek yekvücut olan Kürt cephesindeki çatlamaların onları daha kolay hedef haline getirdiği sonucuna varması gibi bir risk söz konusu. Fakat Irak'ın yanındaki seçmenler sorumlu davranılmasını istiyor, ulusal seçimler yaklaşıyor ve Maliki kendisini tüm Iraklıların milliyetçi lideri olarak konunlandırmaya çalışıyor. Umulur ki, bütün Iraklı siyasetçiler için hayırlı olan bu küçük Kuzey Irak depremi, Maliki'nin bu yaklaşımını sürdürmesini sağlar. (Başyazı, 28 Temmuz 2009)
Kaynak: Radikal