İsviçre bir zamanlar karanlıkta kalmış bir Avrupa'nın ortasında demokrasi ve hoşgörü sığınağı olarak saygınlık sahibiydi.
Artık öyle değil: İsviçreliler minare yasağı lehinde oy vererek bu imajı mahvetti. Bağnaz İsviçre Halk Partisi (SVP) ve Federal Demokratik Birlik'in desteklediği kampanyanın popülist çirkinliği baştan beri ortadaydı. Ülke nüfusunun sadece yüzde 5'i Müslüman; çoğunluğu da dini açıdan ılımlı olan Kosova kökenli. 1930'ları hatırlatan utanç verici bir kampanya posterindeyse, ülkedekinden daha çok minare vardı. İsviçre'de
sadece dört tane minare bulunuyor.
Fakat anketlerin kolayca reddedileceğine işaret ettiği girişim İsviçrelilerin yüzde 57'sinden destek buldu. Katılım oranının yüksekliği de, çoğunluğun lehte oy kullanması kadar endişe verici. Zira yüzde 53 oranında katılım, fanatik ve marjinal bir grubun uyuşuk bir seçmen kitlesini esir almadığının göstergesi.
Bazıları yasağa, bir Danimarka gazetesinin Hz. Muhammed'i yeren karikatürleri yayımlaması sonrası Danimarka'nın yaşadığı gibi İsviçre'nin de Müslüman ülkelerle ilişkilerinin ve ticari.
çıkarlarının zarar göreceğini söylerek karşı çıktı. Bu yanlış argüman. Asıl argüman şöyle: Bu, hem saldırgan, hem de ters etki yaratacak bir yasak. Minareler İslam'ın teolojik gerekliliklerinden olmasa da, yasak Müslümanlara atılmış gereksiz bir tokat. Tıpkı bazı Müslüman ülkelerin kilise inşasını yasaklamasının Hıristiyanlara atılan gereksiz bir tokat olması gibi.
Daha da kötüsü, SVP'nin pireyi deve yapan üyeleri minarelerle, sözgelimi şeriatı Batılı ülkelerde bir hukuk kaynağı haline getirmeye yönelik çabalar gibi haklı endişeleri birbirine karıştırıyor. Minare yasağı, İslam'ın bağnaz kesimlerinin Avrupa'nın ve Müslüman dünyanın hümanist geleneklerine yönelttiği tehditleri ele almak açısından hiçbir işe yaramıyor. Kadınların şeriata göre eşit olmayan statüleri bu tehditlerden biri; Suudilerin Vahabi camilerini desteklemesiyse bir diğeri.
İsviçre'deki oylama zararsız mimari türleriyle gerçek sorunları birleştirerek, akıllıca çözümler bulmayı zorlaştırıyor. Ancak Avrupalıların, Müslümanların ve Müslüman olmayanların acilen çözüm bulması gerekiyor: Maalesef, benzer referandumlar düzenlense başka ülkeler de aynı şekilde oy verebilir. Artık bir örnek olmayan İsviçre'de yaşananlar uyarı olarak görülmeli. (Başyazı, 1 Aralık 2009)
Kaynak: Radikal