Başbakanlığı idareten yürüten Hariri ve hükümet kurmakla görevlendirilen eski Başbakan Mikati aynı telden çalıyor. Demokratik süreci destekliyor, demokrasi dışı yöntemleri kınıyorlar. Barışçıl gösteri hakkını destekliyorlar.
Cumhurbaşkanı Süleyman’ın Mikati’den yeni kabineyi kurmasını istemesinin ardından, görünen o ki Trablus vekili süreci bu hafta başlatacak. İlk duraklarından biri, eski başbakanlara yapılacak ziyaret turları olacak. Gelecek blokuysa hükümette olmayacağını açıkladı; hareketin kabine oluşturmaya yönelik görüşmelere katılıp katılmayacağını söylemek için henüz erken.
Belki Lübnan, yeni tip bir demokratik süreç yaşayacak; bu süreçte 14 Mart koalisyonu muhalefet sıralarını doldurabilir ve hükümetten hesap sorabilir. Böyle bir sistemde hukuka uymak ve yönetim konusunda düzgün bir performans sergilemek, yeni kabinenin kimler üzerinden düşünüleceğinin kriteri olmalı. Sonuçta sistem, halkın siyasetçilerden hesap sormasına imkân tanımalı.
Bunun için iki taraftaki siyasetçiler, aynı ‘oyun kuralları’ üzerinde anlaşmalı; ki hiçbir kesim sürecin taraflı olduğundan şikâyet etmesin.
İki günlük gerilimli parlamento istişarelerinin ve sokaklardaki reaksiyonların ardından Hariri ve Mikati barışçıl protesto hakkını destekliyor; bu durumda ikisinin işleyen bir hükümete ve muhalefete yumuşak geçiş konusunda da anlaşması mümkün olmaz mı? (Başyazı, 26 Ocak 2011)
Kaynak: Radikal