Yemen Huti sorunu nedeniyle rejimi tehdit edecek kadar büyük bir kriz yaşıyor. Huti isyancıların sayısı kaç olursa olsun, önemli çatışmaları kazanırlarsa destekçilerini ikiye katlayabilirler.

Görmezden gelinemeyecek bir dizi soru söz konusu: ABD niçin Hutilerle Tahran arasındaki ilişkinin varlığını yalanlıyor? Acaba cumhuriyetin bölünmesi çağrısı yaparak sahneye dönen Güney Yemen'in yıldızı Ali Salim El Beyd'in tehlikesi var mı?

Herkes Amerika'nın Hutilerle flörtünü gözlemliyor. Amerikalı yetkililer ilgili sorulara hep aynı yanıtı veriyor: "İran'ın Huti faaliyetleriyle ilişkisine dair kanıt yok.' Bazen de 'isyanın Yemen'in iç sorunu' olduğunu söylüyorlar. İran konusundaki uzmanlığı ve bölgedeki gücü nedeniyle, işin iç yüzünü ancak ABD bilebilir. Yani iki ihtimal var: İlkine göre ABD Batı kamuoyunun desteğini isteyen Yemen'in Hutilere yönelttiği 'İran uşağı' suçlamasının yalan olduğuna kanaat getirdi. İkinci ihtimale göreyse, İran'ın bu işe ne kadar karıştığını bilen ama savaşın genişlemesini istemeyen ABD'nin kendisi yalan söylüyor. Ben ikinci yoruma eğilimliyim. Zira bazı ince ayrıntılar Hutilerin İran rejimiyle ilişkisini teyit ediyor.

O halde Washington niçin bu ilişkiyi gizliyor? Amerikalıların iki siyaseti var: ABD Hutilere karşı Yemen güçlerine önemli destek sunmaya dayalı sessiz bir siyaset izlerken, kamuoyu karşısında Hutileri suçlamıyor ve Yemen rejimini açıkça desteklemekten sakınıyor. İsyancıları Kaide'yle işbirliğine sürüklemek istemeyen ABD bu kez daha akıllıca davranıyor. Fakat bu ilişki ileride kopacak; zira isyancılar ideolojilerinin doğası gereği Amerikalılara düşman eylemlere karışacak, Kaide ve İran'la ilişkilerini ifşa edecekler.

Washington'la Sana'nın sorun hakkında konuşmamış olması mümkün değil. Yemen iç amaçları için krizleri kullanmakla ve topraklarındaki Kaide varlığını göz ardı etmekle suçlanıyor. Devlet başkanı Ali Abdullah Salih de halkı Amerikalıları eleştirmeye sevk etmekle, şartlı desteğe rağmen reform vaatlerini bırakmakla suçlanıyor. Salih'in yönetimini dayatmak için karmaşa ortamını fırsat bildiği doğru, ancak Sana bu karmaşayı kontrol altına almadığı için kınanmamalı. Salih yeni bir uzlaşı girişimi başlattı, ancak istenen ilgiyi görecek kadar cesur ödünler veremedi. (Londra'da Arapça yayımlanan Şark ül Evsat gazetesi, 20 Aralık 2009)

Kaynak: Radikal