Seçimlerden önce seçmenlere birçok vaatlerde bulunmak doğaldır. Seçimlerden sonra verilen sözlerin tutulup tutulmadığının hesabı sorulur.

Mısır'da parlamento seçimlerinde kazanan Müslüman Kardeşlere bağlı Özgürlük ve Adalet Partisi'nin Ekonomi Konseyi üyesi Dr: Muhammet Cevdet, Mısır ekonomisinin Türkiye ve Malezya'dan daha iyi olacağı sözünü verdi.

Bu imkansız değil elbette. Mısır'ın gücü buna yeter. 30 yıllık Mübarek dönemindeki ekonomik başarısızlığın sebebi ancak kötü bir yönetimin olmasıyla açıklanabilir.

Ancak endişe verici olan, yeni iktidar partisinin ekonomi beyinlerinden olan Dr. Cevdet'in açıkladığı fikirlerin gerçekçi olmayıp, belki de kahve konuşmalarına benzemesi.

Örneğin Süveyş Kanalının gelirini bir senede 100 milyar dolara çıkaracağını iddia etmekte. Bu nasıl olacak? Bilindiği üzere kanalın yıllık geliri 5 milyar dolar. Bu gelir kanaldan geçen gemilerden alınan vergilerden elde ediliyor. 20 yıllık geliri bir senede toplayacağına mı inanıyor?

Sina'da ve Kuzey kıyısında 3 milyon fidan dikerek çölleri vahaya çevireceğini ümit ediyor. Mübarek hükümetin döneminde de gündeme gelen çölleri vahaya dönüştürmek, çok zor , külfetli ve uzun vadeli bir yatırım.

Dr. Ahmet Cevdet, bilindiği üzere ekonomiye yönelen Partisinin amaçları hakkında konuşurken, son on yılda Hindistan'da olduğu gibi Mısır'da da bireysel girişimlerin ortaya çıkmasını örnek verdi. Yeni yönetim, ekonomik denklemi değiştirmek istiyorsa öncelikle eğitim sistemini yeniden inşa etmelidir. Bu alanda çok güçlü görüşleri olan Dr. Ahmet Zevil'i dikkate almak zorunda.

Dr. Ahmet Cevdet zekat ve vergileri toplayarak devletin gelirini artıracağını söyledi. Ancak vergi ve zekat çok az toplanabildiği için bunun zayıf bir ekonomik katkı olduğu bilinir. Milli gelirmiş gibi zekattan, vergilerden bahsedip insanların gelirlerine bel bağlamak çok basit bir ekonomidir.

Büyük gelirlere sahip devletlere uygun yeni ekonomik fikirler olmalı. Hükümet çok da kötü bir ekonomi devralmadı. Devlet dışarıdan döviz getirmek gibi zor olanı tercih etmek yerine evlere doğalgaz götürerek ek kaynak yaratmayı tercih edebilir.

İhvanın ekonomi beyinlerinden olan Dr: Cevdet'e nispet edilen tüm fikirlerin Mısır'ın gerçeklerine uymayan pembe hayallerden ibaret olduğunu görmekteyim. Her konuşmasında büyük sermayelerden bahsediyor. Ancak bu, devlet hazinesine borç yükü getireceği gibi, hem sanayileşmiş dünyanın hem de fakir devletlerin uğradığı ekonomik felaketler sebebiyle istenilen krediyi verecek devletler veya uluslar arası fonlar bulmak güçleşmiş durumda.

Müslüman Kardeşler geleneksel olarak devam eden bu ümitsiz durumu gerçekten değiştirmek istiyorsa öncekilerden daha cesaretli, kararlı bir politikaya ve uzun vadede hedeflere sahip olmalıdır. Yoksulluğun ve ekonomik başarısızlığın ilk sebebi nüfus artışıdır. Mübarek hükümeti nüfus artışını kontrol altına almayı bir kez denedi, ancak insanların öfkesinden korkarak geri adım atmıştı.

Dr. Cevdet'in örnek gösterdiği iki ülke Çin ve Hindistan öncelikle doğum kontrol politikasını benimsediler. Doğum kontrolü olmazsa Mısır'da fakirlik ve endişeler artacaktır. Hangi hükümet olursa olsun başarıya ulaşamayacaktır. Müslüman Kardeşler, eğitimin gelişmesi, gençliğin güçlendirilmesi, doğum kontrolü ve yolsuzlukla mücadeleyi başarırsa başka devletler tarafından kendine güvenilen, yardım edilen bir hükümet olarak siyasi itibar kazanır. Yeni iktidar geçmiş Mübarek yönetiminin başarısız olduğu alanlarda başarıya ulaşır. Ancak aksi durumda, insanlar kötü yönetilmelerine ve fakirliklerine rağmen eski günlerini arayacaklardır.

 

Dünya Bülteni için eş Şark-ül Ewsat'tan Büşra İnanç tarafından tercüme edilmiştir.