Yanı başımızda dünyanın güç dengesini altüst edecek bir gelişme yaşanıyor. 2006'dan beri askeri gücünde önemli değişiklikler yapma yolunda ilerleyen Rusya, geçtiğimiz gün Moskova'da düzenlenen bir toplantıda Ermenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Belarus ve Tacikistan ile askeri anlaşma yaptığını, tek bir komutanlık altında yapılanacak ordu için karara vardıklarını açıkladı.
***
Bu karar Moskova'nın ABD'ye ve NATO'ya karşı 'sahada ben de varım' mesajı. Rusya kendini yeniden süper güç olarak konumlandırmak için eski Sovyet ülkeleri ile ittifaklarını güçlendirme yolunda hızla ilerliyor. Bu, önümüzdeki dönemde bir güçler savaşı yaşanacağı anlamına gelebilir.
***
Rus otoritelerinin planı işlerse 2015'te ordunun silah ve mühimmatının yarısı yenilenmiş olacak. Bunun için Moskova 200 milyar dolarlık bir bütçe ayırdı. (Kaynak tabii ki uçuk petrol fiyatlarından elde edilen kazanç). Bu para ile silah, gemi ve donanım edinerek savunma sistemlerini modernleştirmeyi hedefliyor.
***
Rus ordusu şimdiye kadar Sovyet döneminde kullandığı ordu sisteminin dışına çıkamadı. Daha çok o dönemlerin daha küçük bir örneği olarak kaldı. Bu model de cephe savaşları için uygun. Oysa böyle, birçok cephede topyekun yürütülen savaşların dönemi geride kaldı. Artık nükleer savaşlar ya da nokta hedefleri yok etmeye yönelik saldırılar dönemini yaşıyoruz. Rus ordusu da kendini yeni tehdit kavramına göre yapılandırmaya çalışıyor.
***
Ordu, yukarıdan aşağıya emir-komuta zincirinde örgütlenmiş, klasik bir yapı. Bunu daha operasyonel bir hale getirmek gerek. Bu nedenle askeri kadrolarda da önemli değişikliklere gidecekler. (Lojistik elemanları ve muvazzaf subay sayısında yüzde 30'luk bir küçülme hedefliyorlar.)

Kilit yıl 2009
Bu değişimin önemli bir kısmı 2009 içinde yapılacak. Rusya Federasyonu'na ait askeri birlikler 'acil tugaylar' oluşturacak şekilde yapılandırıldı. Şimdi de yukarıda bahsettiğim toplantıda alınan kararla birlikte eski Sovyet cumhuriyetlerinin askeri güçleri ile işbirliği planı devrede.
***
Putin, Rusya'nın başkanlığında Varşova Paktı mantığını yeniden diriltmek için kolları sıvadı. Üstelik bunu 'NATO ve ABD'ye rağmen değil, onlarla birlikte' havası vererek yapmaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde Obama yönetimine, Afganistan konusunda destek verebileceğini açıklaması, kendi hava sahasını kullanmasını önermesi  bunun bir göstergesi. Bu yolla ABD'nin Afganistan'daki savaşı kendi yörüngesinde yürütmesini istiyor. Böylece kontrol sağlamayı hedefliyor.
***
ABD'nin yeni döneminde dünya güç dengeleri kızışacak gibi görünüyor. Obama ile birlikte hayal ettiğimiz pembe günlerin gelmesini beklemek pek gerçekçi değil. Doğu-Batı ekseninde keskinleşme yaşanacak. Türkiye hem Ortadoğu hem Avrasya'da akıllı pozisyonlar almazsa bu keskinleşmeden zarar görür.

Akşam