Sri Lanka liderleri 26 yıllık iç savaşta zafer ilan etmelerinin ardından bile, düşmanla (acımasız, fakat görünüşe göre hüsrana uğramış ayrılıkçı Tamil Kaplanları'yla) masum seyircileri birbirinden ayıramıyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un ve diğerlerinin yaptığı çağrılara rağmen, hükümet yardım kuruluşlarına kendi yönetimindeki kamplara tam erişim sağlamadı; bu kamplarda gıda, su ve sağlık yardımına çaresizce ihtiyaç duyan 280 bin sivilin bulunduğu tahmin ediliyor.

Tamil Kaplanları sivilleri geçmişte canlı kalkan olarak kullandı ve hükümet kamplarda saklanan isyancıları ortaya çıkarması gerektiğini savunuyor. Fakat yardım kuruluşu çalışanları, hükümet güçlerinin suistimallerini görmüş olabilecek tanıklara ulaşımın engellenmesi de dahil başka amaçlardan şüpheleniyor.

Devlet Başkanı Mahinda
Rajapaksa savaşın son aylarında, askerleri bölgeyi bombalarken sivillerin kaçmasına izin verilmesi için bir ateşkes yapılmasına yönelik uluslararası çağrıları duyarsızca reddetmişti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'ın, iki tarafın da işlediği muhtemel savaş suçları için uluslararası soruşturma yapılması çağrısını destekliyoruz. BM İnsan Hakları Konseyi bu hafta Cenevre'de bu konuşu tartışıyor.

Çoğu isyancıyı öldürdükten sonra hükümet Tamil azınlıkla uzlaşma öneriyor. Umarız bu sadece sözde kalmaz. Hükümet, nüfusun yaklaşık yüzde 12'sini oluşturan sivil Tamillere tarihsel olarak yaşadıkları eyaletlerde daha fazla otonomi veren bir anlaşmaya hazırlıklı olmalı.

Hareket özgürlüğü kısıtlamaları ve siyasi cinayetler dahil bütün suistimallere son vermeli. Ve sivilleri köylerine yeniden yerleştirmek için hızlı bir çalışma yürütmeli.

Hükümet yeni-den inşa için uluslararası yardım talep etti. Bağışçılar herhangi bir desteğin, kampların uluslararası yardım kuruluş-larına açılmasına bağlı olacağını ortaya koymalı. Bazı uzmanlar Rajapaksa ve hükümetinin, uzun zamandır Sinhal çoğunluğun baskısına maruz kalan Tamil-lerin hepsini Tamil Kaplanları destekçisi olarak gördüğünden korkuyor. Tamillerin birçoğu, on yıllar süren istismarın ardından bir çaresizlik adımı mahiyetinde gerillalara itilmişti. Hükümet bütün vatandaşlarına adil davranana dek, Rajapaksa'nın ülkesine sözünü verdiği barışın sağlanma şansı yok. (Başyazı, 27 Mayıs 2009)

Kaynak: Radikal