Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani Sabah'ta Nur Batur ile söyleşisinde nisanda Erbil'de toplanacak Kürt Konferansı'nda PKK'ya silah bırakma çağrısı yapacaklarını açıkladı. Talabani'ye göre PKK bu çağrıyı kabul edecek!
29 Mart seçimlerine dokuz gün kala, Kürt sorununun demokratik çözümü, barış ve silahların susması konusunda Güneydoğu'dan da olumlu sinyaller geliyor. İklim hayli yumuşamış durumda.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İran'a giderken, "Yakında sevindirici gelişmeler olacak" demişti. Dünya Su Forumu için İstanbul'a gelen Talabani, Gül'ün iyimserliğini destekleyen mesajlar verdi.
Talabani şunları söylüyor:
"Küreselleşme çağında sorunlar savaşla çözülemez. Filistin meselesine bakın. Türkiye bile Hamas'a 'Savaşmaktan vazgeç' diye çağrı yapıyor. Şimdi Türkiye'de bir şans doğdu.
Kürt partisine izin verildi. Parlamentoda DTP var. Ahmet Türk parlamentoda Kürtçe konuştu. Kürtçe televizyonunuz var. 38 belediyeyi halkın seçtiği Kürtler yönetiyor. Bu koşullarda en iyi yol, siyasi mücadeledir. En iyisi demokratik mücadeledir.
Başbakan Erdoğan ilk kez Kürtçe birkaç cümle kullandı. Tarihi adım atılması iki tarafa da bağlı. Türk hükümetinin izleyeceği politika da önemli. Bir kez bir Türk kardeşim bana, 'Dağlardaki insanlara köylerine dönmeleri için çağrı yaptık' dedi. Ben de 'İnerlerse evlerine mi göndereceksiniz yoksa hapishaneye mi?' diye sordum. Eğer hapishaneye göndermek istiyorsanız, dağdan inmezler. Evlerine dönmelerini istiyorsanız, bir tür af çıkartmalısınız.
Artık siyasi mücadele zamanı. PKK kabul ederse, şiddeti durdurmak için büyük bir adım atılmış olacak. Ondan sonra Türk hükümetinin onları ikna etmek için bazı tedbirler alacağını umuyorum."
Dün DTP lideri Ahmet Türk ile konuştum.
Türk, Erbil'deki konferansa katılmayı düşündüklerini söyledi.
DTP olarak, PKK'nın tasfiyesini amaçlayan bir projeden çok, Kürt kimliğini, kültürünü, demokratik haklarını bütünüyle kucaklayan bir çözümü savunduklarını ve 29 Mart sonrasına umutlu baktıklarını anlattı. Irak'la ilişkilerin normalleşmesi, kriz ortamında ekonomiye de olumlu yansıyor. Sadece Gaziantep'ten Irak'a yapılan ihracat 1 milyar doları aşmış.
Sınır bölgesinde büyük canlanma var. Sadece Irak'la değil Suriye ile ticari ilişkiler de tavan yapmış durumda.
Türkiye PKK'yı silahsızlandırır, Kürt sorunu çözülürse Güneydoğu'nun makus talihi de değişecektir.
ABD Başkanı Barack Obama'nın 6 Nisan'da TBMM'de yapacağı konuşma da, Ortadoğu barışı açısından önemli olacak.
Erbil'den önce Ankara'daki siyasi partiler, PKK'nın silahsızlandırılması, "af" konusunda kendi modellerini ortaya koymalılar.
Kaynak: Milliyet