Türkiye'nin yarım asırlık siyasi tarihinin önemli aktörlerinden biriydi Prof. Dr. Necmettin Erbakan...
Sadece akademik dünyada değil siyaset dünyasında da adı daha çok "hoca" olarak anıldı.

Hoca, Cumhuriyetin demokrasiyle buluşması mücadelesinde, vesayet rejiminin ötekileştirdiği, dışladığı dindar kesimleri merkeze taşıyarak, güçlü bir siyasi aktör olduğunu gösterdi.

Bunu da 1960'larda Anadolu sermayesinin fitilini ateşleyerek başlattı. Ardından 1969 yılında siyasete atıldı.

Anormal olan Cumhuriyet rejimine "nizam" vermek için yola çıkmıştı. Daha ilk adımda kurduğu Milli Nizam Partisi kapatıldı. 1973 yılında "Milli Görüş" eksenin de ülkeyi "selamete" ulaştırmak için Milli Selamet Partisi'ni kurdu ve o yıl yapılan seçimlerde 48 milletvekiliyle Ecevit hükümetinin ortağı oldu.

1974 çıkartmasında Kıbrıs'ın tamamını almak isteyen siyasi lider olarak bilindi.

Sonrasında Demirel'in kurduğu "milliyetçi Cephe" hükümetlerinde de kilit partiydi. Ama tüm bunlar, partisinin ve kendisinin "siyasal İslamcı" veya "irticacı" olarak nitelenmesini engellemedi. Oysa o, "Milli Görüş"ü yeni bir siyasi sistem olarak formüle etmişti. Türkiye toplumunun önemli bir siyasi damarı sayılacak, dindarlarla siyaset yaptı ama bırakın "Şeriat Düzeni"ni, "sofuluk"la bile siyaset arasına bir mesafe koydu.

Cumhuriyeti kuran parti içinden çıkmayan sivil bir siyasetçiydi. Temsil ettiği kitleyi ve örgütlerini kritik olan 70'li yıllarda bile şiddetten uzak tutmayı başardı.

Belki de bu nedenle partileri, her darbenin, en önemlisi de 28 Şubat postmodern darbesinin gerekçesi sayıldı. Devamı>>