İsrail Başbakanı'nın Hamas'la dolaylı müzakere kararı sayesinde sağlanan ateşkesin ardından, bölge bir kez daha yeni bir başlangıç fırsatına sahip

İsrail'le Hamas'ın bu hafta vardığı ateşkes, Ortadoğu'dan gelen nadir iyi haberlerden biri ve memnuniyetle karşılanmalı. Geçen yıl boyunca, İsrail'in Gazze üzerindeki ekonomik ablukası ve Hamas militanlarının güney İsrail'e roket saldırıları, yüzlerce insanın ölümüne yol açtı. Bu nedenle, bölgedeki birçokları nihai bir anlaşmanın yolunu açıp açmayacağı konusunda haklı olarak temkinli davransa da, tarafların altı aylık ateşkes kararı alması yeni bir başlangıç fırsatı.
Ateşkes, iki taraftan da ödünler içeriyor. İsrail, Gazze'ye gıda, yakıt ve diğer malzemelerin girişini artırarak ablukayı yavaş yavaş hafifletme sözü verdi. Hamas da, Filistinli militanlara İsrail'e roket atmaya son vermelerini emredeceğini söyledi. Şimdi iki taraf da bu sözleri
tutmalı ve aynı zamanda daha da ileri gitmeli. Ateşkes, örneğin esir değişiminin eşliğinde, daha dirençli olacaktır.
İsrail Başbakanı Olmert'in Hamas'la dolaylı müzakere etme kararı doğruydu. Fakat, güney sınırını yatıştırmanın tek yolunun böyle bir anlaşma olduğunun farkına varmasının bir yıl alması üzücü. İsrail'in Gazze ablukası hiç dayatılmamalıydı. Bu adım, tüm Gazze nüfusunun 'toplu olarak cezalandırılması' anlamına geliyordu ki, uluslararası hukuk bunu yasadışı sayar. Abluka Gazze ekonomisini harap etti ve Hamas'ın popularitesini artırdı. Ateşkes, bu siyasetin başarısız olduğunun İsrail tarafından örtülü biçimde teslim edildiği anlamına geliyor.
Filistinliler için de, bu gelişmeler yeni bir başlangıç olmalı. Ateşkes Hamas'la
Fetih arasında uzlaşmanın önünü açmalı. Hazır İsrail'in güney sınırı
sakinken, Hamas'la Fetih'in farklılıklarını aşmaları için daha fazla olanak var.
Bu ateşkese sinik yaklaşmak kolay.
Ne de olsa, Olmert'in Hamas'a yaptığı görüşme önerisi siyasi umutsuzluğun ürünü. Yolsuzluk soruşturmasıyla sıkışmış haldeki İsrail başbakanı, korkunç bir siyasi boğazdan geçiyor. Hükümetinin sadece Gazze'ye değil, Suriye ve Lübnan'a da barış jestleri yapmasının nedeni bu olabilir. Yine de, niyetleri ne olursa olsun, Olmert şu an doğru yönde ilerliyor. Suriye-İsrail görüşmeleri gerçek ivme kazanırsa, bölgenin önündeki ihtimaller ciddi miktarda iyileşir. Bu arada, Ortadoğu ihtilafına çözüm bulunacaksa, Hamas'ın bunun parçası olması gerektiğini kabul etmenin de vakti geldi.

Kaynak: Radikal