Filistin'de Selam Feyyad hükümetinin istifası hakkında üç yorum yapıldı. İlki, Feyyad'ın kendisinin ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın belirttiği gibi, bu 'soylu' istifanın hedefi Kahire'deki diyalog çabalarının başarılı olmasının ve birlik hükümetinin önündeki engelleri kaldırmak. İkinci yoruma göre, istifa Feyyad'la Abbas'ın attığı taktiksel bir adım.
Gerçek hedefse, Feyyad'ın ulusal birlik hükümetini kurmakla görevlendirmesine yönelik muhalefetini yumuşatmak için Hamas'a baskı yapmak ve Filistin'deki bölünmüşlüğe nokta koymaktaki başarısızlığın sorumluluğunu Hamas'a yüklemek. Üçüncüsüne göreyse, Feyyad Batı Şeria'daki yerleşimlerin artması ve aşırı sağın iktidara gelmesiyle birlikte İsrail'le çözüme varma umudunu kaybetti, 'kuyunun halatını' kestiği için Washington'a tepki olarak istifa kararı aldı.
Peki hangi yorum daha gerçekçi? Dilediğinizi seçin. Zira değişen bir şey olmayacak. Filistin grupları ulusal hükümet ve seçim takvimi üzerine anlaşsınlar veya anlaşmasınlar, bunun Filistin sorununa olumlu etki olmayacak. Niçin? Çünkü bu grupların hepsi barış içinde birlikte yaşayacak iki devletli çözüm tuzağına düşmüş haldeler ve bu çerçevede çekişiyor, anlaşıyor ve yeniden ayrı düşüyorlar.
Fetih 1991'den beri tüm kartlarını bu proje lehine oynadığı için bir özgürlük hareketi olarak meşruiyetini kaybetti. Hamas böyle davranmadı, ancak daha kötüsünü yaptı, aynı projenin kurallarına ve kurumlarına göre oynadı. Oslo Anlaşmaları kapsamında seçimlere girdi. Sonra Oslo yönetimi içinde İslami otoriteyi yapılandırmaya çalıştı.
Şimdi herkes bu tarihi yanlışların faturasını ödüyor. Herkes uluslararası ve bölgesel çevrelerin teşvikiyle kardeşi için kazdığını düşündüğü çukurda şimdi. Kanıt mı istiyorsunuz? Tek bir kanıt yeterli: Gazze'nin yeniden imarı için vaat edilen 5 milyar dolarlık yardım için Filistinli grupların anlaşması şartı koşulmasaydı, Hamas ve Fetih birbirlerinin iktidarına son vermekte başarılı olmasaydı ve Obama kısmen de olsa Bush'un Filistin'deki iç çekişmeyi patlatma taktiğinden vazgeçmeseydi, Filistin tarafları yeniden diyalog masasına oturmazdı. Bu veriler tek bir anlama geliyor: Filistin grupları Filistin sorununu tarihi çıkmazdan kurtaramaz. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, 11 Mart 2009)
Kaynak: Radikal