Birmanyalı generaller, kasırga sonrası yabancı yardım malzemelerinin dağıtılmasında hâlâ zorluk çıkarırken, başta Çin olmak üzere dünya baskıyı artırmalı
Nergis kasırgasının Birmanya'yı yerle bir edip on binlerce insanı öldürmesinin ardından, dünya hızla yardıma koşmak istedi. Çoğu hükümet minnettar olurdu. Ama bu hükümet öyle değil. Bir buçuk hafta sonra, ülkeyi yöneten generaller geniş çaplı yabancı yardımını hâlâ bloke ediyor. Bu ihmal on binlerce insanın daha ölümüne yol açabilir. Cuntanın herhangi bir uluslararası yardım uçağının inişine izin vermesi çok uzun sürdü ve yalvarma gerektirdi. Ülkeyi 40 yıldan uzun süredir zalimce dünyadan uzak tutan generaller, en sonunda bir grup afet uzmanının hasarı değerlendirmesine izin verdi.
Fakat cunta uluslararası yardım kuruluşu çalışanlarının yaptığı 100 vize başvurusundan sadece 34'üne onay verdi ve yardımları tecrid edilmiş delta bölgelerine sadece kendisine ait beş ordu helikopterinin götürmesinde ısrar etti.
Sonuç ne? Yardım malzemeleri en iyi ihtimalle bile acil yiyecek, su ve tıbbi yardım ihtiyacı duyanların sadece üçte birine ulaşıyor. Helikopter ve hastane olanakları barındıran Amerikan gemileri yardım etmek için yakın mesafede duruyorlar, ama bunu yapmaları cunta tarafından engelleniyor.
Bu engellemenin, BM'nin 'koruma sorumluluğu' prensibi çerçevesinde yardımları zorla ulaştırmasını gerektiren bir insanlığa karşı suç teşkil edip etmediğine dair büyüyen bir tartışma söz konusu. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Solana, BM'nin yardım etmek için her aracı kullanmasını önerdi. Bunun nasıl yapılacağıysa belirsiz. Güvenlik Konseyi cuntanın halkına karşı duyarsızlığını kınayıp ülkeyi derhal yardım çabalarına açmaları için generaller üzerindeki baskıyı artırmalı. Cunta direnmeye devam ederse, malzemeleri havadan indirilmeli.
Birmanya'ya silah satan ve bu ülkede önemli enerji yatırımları bulunan Çin, generallerin kulak vereceği tek ülke olabilir. Pekin Güvenlik Konseyi'nin adım atmasını önlemekten vazgeçmeli ve nüfuzunu, ülkeyi yardım çabalarına açması için cuntaya baskı uygulamak yönünde kullanmalı. Çin şu an kendi felaketini -binlerce insanı öldüren depremi- yaşıyor. Pekin durumu sorumlu bir biçimde idare ediyormuş gibi görünüyor -orduyu kurtarma çalışmaları için hızla harekete geçirdi, medyayı engellemedi ve yardım önerilerini memnuniyetle karşıladı. Birmanya'nın generalleri üzerinde de, aynı şeyi yapmaları için baskı uygulamalı.
Kaynak: Radikal