ABD, CHP ve MHP kadar Amerikan karşıtı da olmayan ve Ortadoğu için örnek oluşturabilecek AKP'nin seçim zaferinden mutluluk duymalı. Zira, AKP'nin liderleri demokratik bir Türkiye isteyen çağdaşlaşma yanlıları
Türklerin yüzde 46.7'lik ezici bir çoğunluğu, pazar günkü seçimlerde AKP'nin yeniden iktidar olması yönünde oy attı. Türkiye'nin iki büyük laik partisi AKP'nin oy oranına yaklaşamadı bile, ikisinin oylarının toplamı yüzde 34'te kaldı. Bu seçim pek çok yönden son derece önemliydi; Türkiye'nin gelecekteki demokratik gelişimi, resmen laik bir devlette dinin nasıl düzenleneceği, ülkenin Avrupa ve Ortadoğu'daki yerinin ne olacağı söz konusuydu. Tüm bu sebeplerden dolayı Washington Türkiye'deki İslamcıların kazanmasından dolayı rahatlamalı. Hamas ve Hizbullah'a hiç benzemeyen AKP'nin liderleri, çoğulcu ve demokratik bir
Türkiye isteyen çağdaşlaşma yanlıları.
CHP ve MHP demokrasi karşıtı
2002'de iktidara geldiğinden beri AKP, demokrasinin kalitesini artırmak ve kökleştirmek için tüm diğer Türk hükümetlerinden fazlasını yaptı. Pek tabii ki, başta 14 milyonluk Türkiye Kürtleri için geçerli olmak üzere ifade özgürlüğü ve bireysel haklar yönünde hâlâ sorunlar mevcut ama AKP insan haklarını güçlendiren siyasi ve ekonomik reformlar gerçekleştirdi, ceza yasasını elden geçirdi, meclisin denetimini genişletti, Türkiye'nin güçlü ordusunu dizginledi ve Türk ekonomisini bölgesinin en dinamik ekonomisi haline getirdi. İkinci dönemde AKP meclise 27 kadın (bu diğer tüm partilerin kadın vekil sayısının iki katından fazla) ve birçok genç, liberal milletvekiliyle dönecek; bu kişiler, demokratik bir ülkede yaşamak istedikleri için AKP'ye katıldı.
Buna karşılık AKP'nin yenilgiye uğrayan rakipleri CHP ve MHP, demokrasi temsilcisi olmaktan uzak. Her iki parti de Türk ordusunun AKP hükümetini zayıflatmak ve üyelerinden birinin Türkiye'nin bir sonraki cumhurbaşkanı olmasını önlemek için kısa süre önce siyasete müdahale etmesine destek verdi. Son olarak da Avrupalı sosyal demokratlar CHP liderini 'Tunus tipi bir demokrasi aramakla' itham ettiler; bu, demokrasiyi toptan rafa kaldırmayı istemek manasına geliyor. MHP'nin ideolojisiyse Türkiye Kürtlerinin ve diğer azınlıkların bireysel ve toplu haklarını inkâr ediyor.
Son yayımlanan Pew anketi, Türklerin sadece yüzde 9'unun ABD hakkında olumlu düşündüğünü ortaya koydu. Bu tutum Türkiye'nin sınırlarında kargaşaya yol açan, terör karşısında onu zayıflatan ve Kürt bağımsızlığı korkularını hortlatan Irak savaşının sonucu. İslamcılar Amerikan karşıtı söylemlerde bulundu ama AKP'nin laik rakiplerinin ondan geri kalır yanı olmadığı gibi, ABD konusunda çoğunlukla İslamcılardan daha olumsuz bir tavır takındılar. Mesela CHP ve MHP liderleri Amerikan karşıtlığı ve milliyetçi duyguları o derece körükledi ki, Türk kamuoyunun geniş kesimleri artık ABD'yi Kuzey Irak'taki üslerinden Türkiye'ye saldıran terörist PKK'yla özdeşleştiriyor. PKK'nın öldürdüğü Türk askerlerinin cenazelerinde Türklerin 'Kahrolsun ABD' sloganları atması olağan hale geldi.
Türkiye'nin son yıllarda demokrasiye geçişinin Bush yönetiminin
'Ortadoğu'da özgürlüğü geliştirme stratejisiyle' doğrudan pek ilgisi yok ama Washington yine de AKP'nin kazanmasını memnuniyetle karşılayabilir. Söz konusu parti 2002'de iktidara geldiğinden bu yana Arap dünyası Avrupa ve ABD'nin Türkiye'deki İslamcı hükümete nasıl yaklaştığına yakından ilgi gösterdi, Türkiye'yi Batı için bir sınama olarak gördü. Bush yönetiminin Filistin seçimlerinde Hamas'ın kazandığı zaferi tanımadaki isteksizliği karşısında Arap dünyasının çoğunluğunun Washington'ın demokrasiyi geliştirme projesini 'ikiyüzlülükten öte bir şey değil' diye damgaladığı sır değil.
Irak uyuşmazlığı sürecek
AKP'nin zaferinden dolayı Başbakan Tayyip Erdoğan'ı tebrik eden Türkiye'nin önemli müttefikleri içinde Bush yönetiminin başta gelmesi Arapların suçlamalarını zayıflatmaya yardımcı olurken, ABD'nin İslamcı iktidara değil, belli türdeki İslamcı gruplara karşı çıktığı mesajını veriyor.
Türkiye'deki seçimler bu derece önemliyken, AKP'nin geçen haftaki zaferinin ABD adına iyi bir gelişme olduğunun altı çizilmeli. İki ülke arasında Irak yüzünden ortaya çıkan ayrılık muhtemelen sürecek. Fakat açıkça zorlu olan bu sorunun ötesinde, diğer laik rakiplerinin aksine AKP ABD için daha iyi bir ortak. Washington'la ilişkileri onarmak isteyen, Ankara'yı sıkıca Batı'ya bağlı tutacak Türkiyeli İslamcılar modern, çoğulcu ve demokratik bir Türkiye amaçlıyor.
Kaynak: Radikal