Türkiye'de yaşanan 'akla ziyan' olaylar Batılı çevrelerin de sinirlerini bozmaya başladı.

İngiltere'de yayımlanan The Economist dergisi, CHP kurultayından onuncu kez genel başkan çıkan Deniz Baykal'la ilgili olarak 'teflon' benzetmesi yapmış! 'Etkisiz muhalefet' başlıklı haberde Baykal'ın 22 Temmuz seçimlerini kaybetmesi halinde Rodos Adası'na kadar yüzeceğini söylediği hatırlatılarak, "Kimse 69 yaşındaki liderin Rodos'a yüzmesini gerçekten beklemiyordu, fakat en ateşli destekçileri bile liderliği bırakabileceğini düşünmüştü" ifadesi kullanılmış.

Economist'in CHP analizini dünkü Radikal'den aktaralım:
"Türkiye'de inandırıcı bir muhalefetin bulunmaması, ülkenin kırılgan demokrasisinin, Anayasa Mahkemesi'nin ülkeyi şeriat düzenine yöneltmeye çalıştığı suçlamasıyla AKP'ye açılan kapatma davasını kabul etmesiyle tetiklenen son siyasi krizden yara almadan çıkmasını zorlaştıracak."

Dergi, 301'e karşı çıkan CHP'deki yabancı düşmanlığının bu sözde solcu partinin Sosyalist Enternasyonal'den atılmasına yönelik çağrılara yol açtığını ancak partinin 'teflon' liderinin bunları umursamadığını yazmış!

Milliyet'te dün Olli Rehn ve Lagendijk'in de hayli sert değerlendirmeleri yer alıyordu.

Seçimden yüzde 47 oyla çıkan AKP'nin başkaca sorun yokmuş gibi 'türban'a takılarak kapatılacak duruma gelmesi, CHP'nin ise Avrupa Birliği hedefine sahiplenen 'sol' bir parti olmak yerine 'aşırı milliyetçi' bir çizgiyle muhalefet boşluğu yaratması ancak Türkiye'de rastlanabilecek türden bir kriz. AKP kapatılsa, Erdoğan yasaklansa ve seçime gidilse CHP, Baykal'la seçim kazanabilecek mi? İmkânsız! Bir erken seçim kampanyasını CHP hangi enerjiyle yapacak? Toplam yaşları 140'ı aşan, genel başkan ve genel sekreterin 'emeklilik' temposuyla mı?

Sakarya'da Türk-Kürt çatışması, İstanbul'da 1 Mayıs rezaleti, artan enflasyon, çiftçinin mazot derdi, tarımdaki kriz Türkiye'yi 'hallaç pamuğu' gibi atacak bir muhalefet gerektiriyor.

Olli Rehn, aşırı laikler ile eski İslamcı-yeni Müslüman demokratlar arasındaki kırılmadan, çatışan vizyonlardan söz ederken, Güneydoğu ve Doğu Avrupa'da 'Avrupa modeli' liberal demokrasiye uymayan, 'otoriter kapitalist' eğilimlerden, ulusalcı akımlardan örnekler veriyor. Sırbistan'dakinden farklı bir türde olsa da Türkiye'deki siyasi gerilime dikkat çekiyor.

Böyle bir ortamda seçenek oluşturabilecek CHP'nin durumu ise Lagendijk'in deyimiyle 'felaket'.

'Teflon' benzetmesini, Ankara'daki kısır politikayı izlemekten yorgun düşmüş yabancıların bozulan psikolojisine veriyoruz.

Kaynak: Milliyet