Taliban güçlerinin 31 Amerikan askerini helikopterlerini düşürerek öldürmesi, birçok sebepten dolayı önemli. Bu sebeplerden en belirgini, ölen askerlerden 22’sinin birkaç ay önce Pakistan’da Kaide lideri Usame Bin Ladin’e karşı düzenlenen operasyonda görev alması ve helikopterin gelişmiş bir füzeyle değil de, alsında ucuz bir RPC füzesiyle düşürülmesi.

Amerikalı yetkililer önce Taliban’ın bu operasyonunu kabul etmedi ve sebebin teknik bir aksaklık veya dost ateşi olabileceği mesajını verdi; fakat sonunda dev Chinook türü helikopterin düşman ateşiyle düştüğünü kabullenmek zorunda kaldı.

Ölenlerin çoğunun Bin Ladin operasyonunu üstlenen birlikten olduğunun anlaşılmasından sonra, Taliban için bu zaferin ayrı bir anlamı var. Örgüt bildirisinde Bin Ladin’in intikamının alınacağı tehdidinde zaten bulunulmuştu. ABD güçlerinin kurbanların cesetlerini alma girişiminden sonra helikopterin düştüğü Afganistan’ın doğusundaki Vardak eyaletinde çatışma yaşanmasıysa dikkat çekiciydi. ABD güçleri saflarında başka kayıplar olup olmadığı bilinmiyor, ancak ikisi Fransız, dört NATO askerinin öldürüldüğü biliniyor.

NATO güçlerinin ve özellikle de Amerikan kurbanlarının sayısının artması, sadece ramazan ayında Taliban saldırılarının yoğunlaşmasından değil, aynı zamanda ABD Başkanı Barack Obama’nın gelecek yıl ABD güçlerini bölgeden çekme ve ülkenin yönetimine katılması için Taliban’la diyalog kurma niyetini açıklamasından sonra askerlerin yaşadığı moral bozukluğundan da kaynaklanıyordu.

Zevahiri de eksik kalmaz
Dünyanın dört bir yanındaki Kaide yandaşları, helikopterin bu mübarek ayda düşürülmesini liderlerinin ilahi intikamının alınması olarak görecekleri kesin. Zira ABD’nin anlattığına göre Kaide liderinin öldürülmesi, bu kesimlerde hayal kırıklığı yaratmıştı. Örgütün yeni lideri Eymen Zevahiri de intikam vaadinde bulunduğu bir tehdit mesajı göndermişti. Zevahiri’nin intikamı da muhtemelen Taliban’dan aşağı kalmayacak.

Taliban ilkel savunma araçlarıyla Afgan toprakları üzerinde birçok Amerikan helikopterini düşürürken, gelişmiş mühimmat satın almak için milyarlarca dolar harcayan Libya ve Suriye gibi ülkelerin bir Amerikan veya İsrail uçağını düşürmekten aciz kalmaları şaşırtıcı. Ve Afganistan’ın işgalinden 10 yıl sonra ABD, bu ülkedeki en büyük yenilgiyi yaşıyor. 100 bin asker ve aylık 7 milyar dolarlık harcamalar, günden güne daha da başarısız olmaya başladı. (Londra’da Arapça yayımlanan Kuds ül Arabi gazetesi, Başyazı, 8 Ağustos 2011)


Kaynak: Radikal