PKK'nın en az 50 Türk askerinin ölümüne yol açan son eylemlerinden sonra Türk güvenlik güçleri ile örgüt arasındaki şartlar yeniden kızıştı ve Irak'ın kuzeyine yönelik hava saldırıları da dahil karşı saldırılarda temsil edilen Türk askeri misillemesine sebep oldu. Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 40 binden fazla kişinin ölümüne yol açan PKK'ya bağlı Kürtlerle savaşı sonlandırmak için bir plan hazırladığını açıklamasından yaklaşık bir yıl sonra bu durum patlak verdi.
Kürt konularında uzman bir Türk 'Erdoğan'ın Washington'da 2011'de Irak'tan Amerikan askeri çekilme planı yapan ABD Başkanı Barack Obama ile görüşmesi sonrası planın bir anda suya düştüğünü' düşünüyor. Türk Anayasa Mahkemesi'nin 'PKK ile ilişkileri' sebebiyle DTP'yi kapatma kararı vermesi bu bakış açısını destekliyor. Bu karar yerel yönetimlerdeki Kürt yetkililere uzanan tutuklama kampanyasına da yol açtı. Bu da işleri eski haline yani Kürtlerin hükümete yönelik eski tutumlarına dönüşüne ve Türk parlamentosunda DTP'den bir milletvekilinin 'demokratik girişim bitti' demesine götürdü.
Başbakan'ın önceki tutumlarından geri adım atması da bu bakış açısını destekliyor. Erdoğan son haftalarda PKK'ya karşı aşırılıkçı bir çizgiyi baz aldı ve demokratik girişimin çekişmenin çözümünün tek yolu olduğu yönündeki kanaatini ifade etmesine rağmen şahinlerin tutumlarını benimsedi.
Bir üçüncü görüş de Türkiye Başbakanı'nın girişiminin PKK içindeki aşırılıkçıları izole etmeyi hedefleyen siyasi bir manevradan ibaret olduğunu düşünüyor. Şöyle ki Kürtlerin siyasi çalışmaya girişi ve kendilerine kültürel özellikler verilmesi şiddeti tamamen bitirebilir ve örgütü Kürtlerin yaşadığı Anadolu'nun güneydoğusundaki öfkeli gençleri seferber etme imkanından mahrum bırakabilir. Nihayetinde bu durum Kürtler içinde 1984'ten beri hükümetle savaşan PKK'yla temsil edilen ayrılıkçı isyancı kanadın tecrit edilmesine yol açacak.
Ortada Türkiye'de iktidardaki AKP'nin Kürt sorununa siyasi çözüm bulma girişimlerinin arkasında duran başka sebepler var. Doğal olarak partinin AB üyeliğine yönelik girişimleri bu sebeplerin başında geliyor. Zira Kürt meselesi şu iki sebepten ötürü üyeliğinin önünde bir engel olarak duruyor: İlki Türkiye Kürtlere kültürel haklarını vermediği takdirde Avrupa'nın insan hakları kriterlerine aykırı davranmış oluyor. AB üyesi olan bir devlette bulunması gereken şartlardan biri de bu.
İkinci sebep ise Avrupa ülkelerinde insan hakları ve azınlık haklarıyla ilgili örgütlere dair dev bir lobi ve birçok Avrupa ülkesinde ve özellikle de Fransa, Almanya ve Avusturya'da yaşanan Kürtler var. Bu lobiler ve Kürtler, Kürt sorununun çözümsüzlüğü sebebiyle Türkiye'nin üyeliğinin engellenmesi için baskı yapıyorlar.
Bu yüzden AKP, Kürt sorununa siyasi çözüm bulmaya çalışıyor ancak laik ve milliyetçi siyasiler bu eğilimi reddediyor ve iptali için çabalıyor. Buna Türkiye'nin son aylarda işaretleri beliren Ortadoğu bölgesinde merkez rol oynamak istenmesi eklenebilir. Bu durum bölgesel role yoğunlaşması için başta Kürt sorunu olmak üzere kendi iç sorunlarını sonlandırmasını gerektiriyor. Özellikle de bu konunun Türkiye'nin, Kürt azınlıkların veya Türkiyeli Kürtlerin bulunduğu Irak, Suriye ve İran gibi birçok komşu ülkeyle ilişkilerini etkileyecek bölgesel uzantıları varken.
Ortada Türkiye'nin bölgesel rolünün artmasını engellemek amacıyla Kürt sorununu kullanan dış çevrelerin olduğunu teyit etmek için son Kürt gerginliği ile İsrail'in 'Özgürlük kafilesine' yönelik saldırısının sonuçlarını birbiriyle bağlantılı kılanlar var. Bu analiz Kürt sorununun gerginliğin artması yolunda olduğu anlamına geliyor. Zira Ortadoğu bölgesinde Türk rolünün etkinleştirilmesi, geçici siyasi bir tercih değil, stratejik bir seçenek olarak görülüyor.
Bu gerginlik ile Türk iç güçlerinin AKP'nin halk desteğini etkileme girişimlerini, özellikle de anayasa değişikliği etrafında dönen çekişmenin ve parlamento seçim tarihinin yaklaşması gölgesinde birbirinden ayırmak pek mümkün değil. Bu durum Türkiye'nin birçok alanda sıcak bir yaza girdiğini gösteriyor.
HALİD EL SERCANİ - Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi El Beyan, Mısırlı yazar 9
Kaynak: Zaman