Sudan’ın batısındaki Darfur’da sükûnetin uzun süre sürmeyeceği tahmini gerçek oldu. Zira sükûnet, Güney Sudan’daki referandum bitse bile herkesçe arzulanıyordu.
Güney Sudan, ilk sonuçlara göre yüzde 95’in üzerinde bir oranla ayrılma kararı aldı. Taraflarsa, askeri, siyasi ve diplomatik kampanyalara başlamak için referandumun bitmesini bekliyordu; sanki referandum sonrası krizleri patlatmak için bu sükûnette hemfikirlerdi.
Çözüm, siyasi uzlaşmada saklı
Referandumsa, pürüzsüz ve sakin gerçekleşti. Güneyliler, kuzeyden ayrılmayı seçti. Böylece güney sorunu, nihai ve barışçıl çözüm buluyor, ancak güney, yoğun gölgesini Darfur’a atıyordu. Zira güneydeki çözüm, Darfur’daki bazı silahlı gruplara model oldu. Bu iki sorunda şartlar uyuşmasa da, her ikisinde de isyancılar, kaynakların ve iktidarın adil paylaşımını istiyordu. Güneydeki deneyiminse, Güney Kardefan ve Güney Mavi Nil halklarının da talebi olmasından korkuluyor. Bu krizler bağlamında Darfur’un güneyinde çatışmalar patlak verdi. Darfur’da hükümet ve isyancılar, uzun bir savaşa hazırlık yaptı. Sudan içindeki ve ABD gibi dış çevrelerden destek almaları bekleniyor.
Darfur’daki savaş genişlerse, güneydeki savaş formatında olacak ve hatta sorunun barışçıl çözümüyle ilgili günler, Sudan’ın tehlikeyi idrak etmemesi halinde, aynı akıbete gidebilir. Bilhassa güneyin bağımsızlığını ilan edeceği temmuz ayından sonra krizlerin artması ve kuzey üzerindeki ekonomik daralmanın şiddetlenmesi tahmin ediliyor. Sudan’ın geri kalan kısmınınsa, birbiriyle çekişen üç veya dört devlete parçalanmaması için barışçıl çözüm aranması ve güneyden ders alınması kaçınılmaz. Çözümse, hükümetin elinde. Çözüm yönetimde, mevcut ve gelecekteki krizlerde siyasi uzlaşıya varmakta saklı. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Ahbar El Arap, 23 Ocak 2011)
Kaynak: Radikal