Arap ve İslam dünyasında hiç kimse ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır'da yaptığı konuşmanın, bir yakadan diğerine bir Amerikan geçişi olmasını beklemiyor. Yani konuşma, Siyonist oluşuma, işgaline ve terörüne tam bağlılıktan, başta evlerinden kovulmuş veya ülkelerinde esir olmuş Filistinlilerinki olmak üzere Arap sorunları yakasına geçiş olarak görülmedi.

Obama'nın İslam dünyasıyla 'yeni başlangıç' oluşturmasını istediği konuşmanın daha dengeli olması beklenirdi. Tabii yeni yönetim George
W. Bush ve yeni muhafazakârların kötü mirasını ortadan kaldıracak yeni bir sayfa açmayı gerçekten istiyorsa...

Obama'nın İslam'la ilgili sözleri güzel. Başkan duyguları etkilemek açısından zekice davrandı, Kuran'dan birçok ayetin yanı sıra tarih ve medeniyetle ilgili ayrıntılara yer verdi. Tüm bunlar, Bush döneminde hâkim olan savaş dilinin ardından, Obama'nın İslam dünyasının gözündeki imajı 'beyazlaştırma' hamlesine hizmet ediyor.

Obama'nın Siyonist yerleşim birimlerinin durdurulmasından, iki devletli çözümden, 2011 sonuna dek Irak'tan çıkma kararına bağlılığından ve bu ülke hiçbir askeri üs kurulmayacağından söz etmesi güzel. Afganistan, başörtüsü, kadın ve demokrasiyle ilgili konuşması da güzel.

Sadece ödün vermemizi istiyor
Peki ne istiyor? İsrail'e karşı direnişin durmasını ve Arap ülkelerinin İsrail'i tanımasını istiyor. Bu talepse Arapların daha fazla ödün vermesi anlamına geliyor. Obama yerleşimleri durduramayacak ve iki devletli çözüm için çalışma 'vaadi' onun başkanlığında gerçekleşmeyebilir. Bu yıl Gazze'de yaşanan Siyonist holokostu, vatanlarının dışındaki milyonlarca Filistinli'yi, 'Siyonist Nazi kampları'ndaki binlerce Filistinli esiri duymayan Obama, sadece Yahudi holokostunu hatırladı, İsrail'in nükleer gücünü görmezden geldi.

Obama'nın uzattığı elin Araplardan daha fazla ödün almayı hedeflediğinden endişeleniliyor. Böylelikle Araplara çokça verilen fakat kağıt üzerinde kalan vaatler karşılığında bu ödünler diğer elle İsrail'e verilecek. (Birleşik Arap Emirlikleri gazetesi Haliç, başyazı, 5 Haziran 2009)

Kaynak: Radikal