Memnuniyetini gizlemekte zorlanan İsrail Başbakanı Olmert zafer ilan etti. İsrail ordusu iyi bir performans sergilemişti ve halk da desteklemişti. Görev başarılmıştı. Ama hangi görev yerine getirildi? Bu, dünyanın sormaya hakkı olduğu bir soru. İsrail Gazze'de zorlanmadı.
Hamas bubi tuzakları ve tünellerle dolu kendi evinde bile, Hizbullah'ın Lübnan'da ortaya koyduğu savaşı gerçekleştiremedi. Sonuçta İsrail 13, Filistinliler 1234 kayıp verdi ve sayı artıyor. Molozların altından sadece dün 95 ceset çıkarıldı. Filistinlilerin ölülerinin çoğu sivil, yüzlercesi çocuktu. Bir bombardımandan kaçan mülteciler bir diğerine yakalandı. Hiçbir yer yasak bölge sayılmadı; İsrail bombaları ve füzelerine üst üste hedef olan BM Filistinli Mültecilere Yardım Kurumu' nun (UNRWA) sığınakları bile... İsrail başbakanı Lübnan istilasının günahlarından arınmış hissediyorsa, Gazze onun kurtuluşu için muazzam büyüklükte bir bedel ödedi.
İsrail'in savaş hedefleri de değişkendi. Dışişleri Bakanı Livni gibi liderler, sanki Filistin Başkanı Abbas Gazze'ye bir İsrail tankıyla geri getirilebilirmiş gibi, Hamas'ı devirmekten söz etti. Diğerleri daha gerçekçiydi. Savunma Bakanı Barak Hamas'a, onu biten ateşkesin çerçevesine döndürecek, elle tutulur bir bedel ödetmek istedi. Savaş Barak için vahşi bir eğitimle ilgiliydi. Fakat Hamas'a hangi ders öğretildi? Kan İsrail'in Lübnan'da kaybettiği caydırıcılığı yeniden tesis etti mi? Hamas ve diğer grupların İsrailli sivillere roket atmaya devam ederek maruz kalacakları cezayı dramatik bir biçimde artırdı mı?
Ablukanın kaldırılması şart
İsrail Hamas'ın maruz kaldığı darbe hakkında iddialı ama somut kanıt gösteremedi. Hamas'ın roketleri azaltılmış olabilir, fakat yerli yerinde duruyorlar. Dün İsrail'in tek taraflı ateşkesinden sonra, en az 13 roket fırlatıldı. Hamas'ın yapısı hayatta ve İsrail askeri Şalit'i de hâlâ rehin tutuyor. Örgüt dün İsrail'in çekilmesi ve geçişlerin açılması şartıyla bir haftalık ateşkese onay verdi; geçişlerin açılması Hamas'ın 19 Aralık'ta ateşkese son vermesinin sebebiydi. İki talebin de yakın zamanda yerine getirilmesi muhtemel değil. İhtilafın merkezindeki meselede, yani ablukada, değişen bir şey olmadı. Gazzelilerin, kendilerini İsrail'in gazabına uğrattığı için Hamas'a sırt çevireceğine dair de kanıt yok. Bir şey değiştiyse o da, Hamas'ın, özellikle ölenlerin akrabalarının gözünde, işgale karşı Filistin direnişinin lideri olarak statüsünün sağlamlaştığıdır.
Fakat Obama birşeyler öğrenmiş olmalı. ABD, NATO, Mısır, Britanya ve Fransa Hamas'ın yeniden silahlanmasını önleme rolünü üstlenecekse, İsrail'in ablukayı kaldırmasını da garanti altına almalılar. İsrail Hamas'ın tüm liderliğini öldürmüş olsa bile, binlerce Filistinli çocuğu sadece o liderlerin yerine silah tutmak yönünde eğitmiş olurdu. (Başyazı, 19 Ocak 2009)
Kaynak: Radikal