Yunanistan'ın endişe verici zaaf işaretleri Euro alanını kaygıya sürüklüyor ve istikrarını tehdit ediyor. Dubai'deki nerdeyse iflas durumu, aşırı borçlanmış ve krizle sarsılmış ve kendileri de batmakta olan devletleri görmekten kaynaklanan endişeleri canlandırmakta. 
 
Bizim yakınımızda da Yunanistan Euro alanının istikrarını tehdit eden endişe verici zaaf işaretleri vermektedir. Bu bağlamda rakamların gerçeği göstermediği Yunanistan'ın özel bir durumu var. Yunanistan'da, Avrupa Birliği'ne girişinin üzerinden 28 yıl geçmesine karşın, resmi istatistikler, sübvansiyonları en üst düzeye çıkartmak ve kamu hesaplarının dengesizliklerini minimize etmek için makyajlanmaktadır.

Bu yılın ekim ayındaki genel seçim sonrasında oluşturulan yeni hükümet, eski hükümetin bütçe açığını olduğundan çok daha az gösterdiğini fark etti. Şimdiye kadar GSMH'nin % 6'sı olarak bilinen açık muhtemelen % 12,7 düzeyine erişecek. Deutsche Bank tarafından rakamlandırılan kamu borçlanması ise GSMH'nin % 135'i düzeyinde... Notlama ajansları, ülkenin borçlarını geri ödememe riskini hesaba katmak için Yunanistan'ın notunu düşürdüler. Sonuç: Borçlarını finanse etmek için zorunlu ödemeleri yapmak gitgide daha zor hale gelmektedir.

Avrupa, bir iflas durumunda, Euro alanını korumak için Atina hükümetinin yardımına koşacak mıdır? Yunanlılar bunun gerçekleşeceğinden emin. Tıpkı Dubai'nin de Abu Dabi'nin desteğinden emin olduğu gibi. Ancak her iki durumda da, karıncaların leyleklerin yardımına koşmasını zorunlu kılan, bir kısır döngünün içine yuvarlanma korkusu dışında, hiçbir neden yok. IMF, tıpkı bir yıl önce Budapeşte hükümetine yaptığı gibi, eğer bu uluslararası kurumun empoze ettiği çok ağır koşullara uymayı kabul ederse, Atina'nın yardımına koşabilir. Ancak bunun olması teorik bir tehlikedir: Avrupa Para Birliği, IMF'nin gruba üye bir ülkeye müdahale etmesini istemiyor. Eğer böyle bir müdahale gerçekleşmiş olsaydı çok olumsuz bir etkisi olurdu ve Euro'nun prestiji üzerinde olumsuz etki yapardı.

Peki, ne yapmalı? Yunanistan tahvillerini Çin bankalarına yatırmaya çalışıyor. Fikir güzel, istenen şartların bilinmesi gerekse de. Pekin'in dolar cinsinden varlıklarını çeşitlendirmek için bu zorunlu bir Avrupa pazarı. İşleri yerli yerine koymak kolay değil. Dolayısıyla artık buna hazırlanmanın vakti gelmiştir.

Bu gelişmelerin olmasını beklerken, Yunanistan da işlerini düzene koymalı, hesaplarıyla oynamayı bırakmalı ve başka bir çağdan kalma kamu harcamalarını kesmeli. Bu koşullar sağlandığında dayanışma gerçekleşecektir. Yine de Atina'da hükümette bulunan sosyalistler, büyük çoğunluğu muhafazakar hükümetler tarafından yönetilen kriz içindeki Avrupa'dan bir hediye de beklemesinler.

Le Figaro 5 Aralık 2009
 
Kaynak: Zaman