Erbil'de, 15 ve 16 Şubat tarihleri arasında 'barışı ve geleceği birlikte aramak' konulu diyalog toplantısı yapıldı. Toplantıya Türkiye ve Irak Kürdistan'ında önde gelen üniversiteler, gazeteler ve kültür platformlarında faaliyet gösteren 150'ye yakın Türk ve Kürt aydını, akademisyen ve gazeteci katıldı.
Türk-Irak Kürtleri ilişkileri geçen 6 yıl zarfında zor bir süreçten geçti. Fakat konuya vakıf birçok Kürt kaynak bu ilişkilerin gelişme süreçlerinin hızlandığını teyit ediyor. Türk hükümeti bu yılın başında gün boyu yayın yapan Kürtçe televizyonun yayınına start verdi. Bunun yanı sıra en önemli iki üniversitesinde Kürt dili öğretilmesine izin verdi.
Toplantıya katılan Türk ve Kürt tarafları çalışmalarına hükümet dışı bir yapı vermekte dikkatli davrandı. Yalnız işaretler Ankara ve Erbil'in, toplantının yapılması, desteklenmesi ve başarılı olması için gerekenin sağlanmasının arkasında güçlü şekilde durduklarını gösterdi. Musul'daki Türk konsolosluğunun Erbil valisi ve birçok yerli yetkili ile yan yana açılış oturumu çalışmalarında hazır bulunması, Kürt-Türk ilişkilerinin geliştirilmesi ve kültürel, ekonomik ve diplomasi alanlarında ufuklarının genişletilmesi zamanının geldiğini teyit etmesi dikkat çekiciydi.
Toplantının faaliyetlerine dostluk, samimiyet ve anlayış havası hakim idi. Geçmişte Türk ve Kürt kültür ve siyaset çevrelerinde bu hava nadiren hissediliyordu. Hatta bazı Türk katılımcılar toplantıdan duyduğu sevinci gizleyemedi. Özellikle de bir yıl öncesine kadar ortak toplantılar veya kültürel faaliyetler düzenlemekten konuşmak yasaktı. Şimdi ise Türkiye'de yaşanan siyasi ve kültürel değişimlerin sonucu olarak tablo tamamen değişti.
Bu değişimler arasında Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu toplantı sırasında sunduğu tebliğde Kerkük'ün Irak Kürdistan bölgesinin idari iskeletine dönüşünün Türkiye'nin ticari, ekonomik ve siyasi çıkarlarına yarayacağına vurgu yapması yer alıyor. Türk siyasi yorumcu ve uzmanı Cengiz Çandar ise bölgede istikrar, karşılıklı yapılanma ve kalkınmanın çıkarlarının, Türkiye ile Irak Kürtleri ilişkilerinin doğallaşmasını gerekli gördüğünü ifade etti ve önümüzdeki dönemde ABD güçlerinin Irak'tan çekilmesinin bölgede her iki tarafın karşılıklı işbirliği mantığına başvuracağı bir atmosfer yaratacağını teyit etti. Çandar'a göre özellikle de modern tarih Kürtlerin karşılıklı güven içinde kendi bölgeleriyle işbirliği içine girme haklarının altını çiziyor.
Kürt katılımcılar da ortak anlayışın derinleşmesi yolunda diyaloğun sürmesi yönündeki isteklerini gizlemediler. Kürt siyasi yorumcu Karavan Akravi konuşmasında Türk-Kürt işbirliğinin Türkiye'ye ve Irak Kürdistan'ına yarayacağını, aynı zamanda Irak'ın istikrarına, ekonomik, kültürel ve siyasi büyümesine yarayacağını ifade ederek iki taraf arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliği üzerinde durdu. Toplantı çalışmalarının sonunda Türkiye ile Irak Kürdistan bölge hükümeti arasında ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duran bir bildiri yayımlandı. Bildiriye göre bu ilişkiler bölgedeki barış ve istikrarın güçlenmesine katkıda bulunacaktır. Bildiride toplantıya katılanların milliyetçi ve ırkçı ideolojiler üzerine kurulu bütün politikaları reddettikleri üzerinde duruldu. Londra'da Arapça yayımlanan El Hayat gazetesi, Iraklı Kürt yazar, 20 Şubat 2009
Kaynak: Zaman