Mısır’a şu anda kim hükmediyor? Gazeteler geçen hafta bu soruyu soruyordu. Yanıtlar da kapalıydı. Tedavi olmak üzere iki hafta önce Almanya’ya giden Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in yetkilerini devrettiği Başbakan Ahmed Nazif’in yanı sıra gazete sayfalarını işgal eden yetkililer yönetici değil. Zira bu kişiler sadece, dizginleri ellerinde tuttuklarına, devlet ve toplum işlerini en iyi şekilde yürüttüklerine dair bir izlenim veriyor.

Yukarıdaki sorunun sadece dile getirilmesi bile, Mübarek’in 1980’lerin başında
iktidara gelmesinden bu yana en uzun süreli yokluğunda önemli tartışmalar başlattı. Mısır’ın yöneticisini arama girişimi, Mübarek’in yönetimi devrettiğine veya en azından bazı yetkilerini oğlu Cemal’in yerine gelmesi düşüncesini gündeme taşımak için bıraktığına dair işaretlerden kaynaklanıyor.

Mübarek bu düşüncenin sınanması için biraz geri çekildi. Oğlunun cumhurbaşkanı olmasının geçersizliğiyse, iktidar içindeki ve dışındaki birçok çevre tarafından ispatlandı. Bu çevreler, hem oğul Mübarek’in iktidara gelmesini önlemek, hem de Hüsnü Mübarek’in imajını zedelemek için gizli bir koalisyon kurdu. Bazıları daha ‘Mısır’ı kim yönetiyor?’ sorusu ortaya atılmadan bile önce işi, başkana ve oğluna karşı kampanyayı tamamlama ve başkan için ölmeden ‘cenaze töreni’ tertiplenmesini talep etme noktasına vardırdı. Fakat birden herkes sustu ve hasta yatağındaki adama saygı ve takdirlerini sundu. Bu ahlaki bir tutumdu ve sonuçları kestirilemeyecek karışıklıklara yol açmamak amacıyla, başkan ölüm döşeğindeyken haleflik dosyasını gündemden çekme ihtiyacını ifade etmekteydi. Yani bu tutum Mübarek’in dönüp mirasına göz dikenlerden intikam alacağına dair bir korkunun sonucu değildi.

Kahire şu an sakin. Hatta geçmiştekinden daha sakin. Sanki rejimi destekleyen veya muhalif olan Mısırlar üzerinde, sıkıntı içindeki cumhurbaşkanlığı kurumuna saygı göstermeleri için baskı kuran bir ağırlık söz konusu. Bu sıkıntının Mübarek’in iktidarı bırakma eğilimini açıklamasıyla son bulup bulmayacağı netlik kazanmadı. Fakat iktidar hâlâ ordunun koruması altındayken, o veya bu kişinin başkanlık koltuğuna oturacağı şimdiden iddia edilemez. Ülkenin yeni yöneticisinin adı açıklanmadan önce yapılacak bir seçim ve referandum var. (Lübnan gazetesi Sefir, 19 Mart 2010)

Kaynak: Radikal