Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le ABD Başkanı Barack Obama arasındaki zirvenin yer, zaman ve ele aldığı konuların yapısı itibariyle istisnai olarak görülmesi mümkün.

Zirve Arap ve İslam ülkeleri halklarının dünyaya ve özellikle de kendilerine yönelik Amerikan politikasında değişim arzuladığı bir zamanda yapıldı.

Obama'nın Kahire Üniversitesi'nde yaptığı konuşma değişimle ilgili sözlerinin doruk noktasını somutlaştırdı. Bu konuşma başta ABD olmak üzere Batı'nın düşmanlık asırları sonrası İslam ve Müslümanlarla farklı bir ilişki kurma eğilimini somutlaştıran en önemli belgelerden biri olarak tarihe geçecek.

Ayrıca Mısır-Amerikan zirvesi de, Amerikan karar alma organının Mısır'a, bölgedeki ve dünyadaki rolüne verdiği önemi yansıttı. Bu nedenle Mısır ve Amerikan başkanları arasındaki ilk zirvenin medeniyet ve tarihin başkenti Kahire'de yapılması şaşırtıcı değil.

Mübarek'in olumlu etkisi açık
Ayrıca zirve sembolizmin de ötesine geçti. Başta Filistin sorunu olmak üzere, ele aldığı konuların yapısından dolayı istisnai bir önem kazandı. Mübarek Filistin sorununun Ortadoğu açısından hayati olduğunu teyit etti. Bir başka deyişle, başkan bölgenin istikrarı, barışı ve güvenliğinin Filistin sorununun
çözümüne bağlı olduğunu ortaya koydu.

Amerikan diplomasinin etkin olduğu, bölgedeki barış girişimine olumlu ve nezih biçimde katılmaya çalıştığı bir zamanda, Mübarek-Obama zirvesi ABD başkanının Mübarek'in çözüm yolları ve barışın nasıl en kesin biçimde sağlanacağına dair görüşünü dinlemesi için gerçekleşti. Zirveyle Obama'nın yaptığı konuşma arasında bağ olmadığını düşünenler yanılıyor.

Zira Obama'nın mesajı İslam dünyasıyla köprüler kurmaya ve daha iyi bir anlayış geliştirmeye yönelikti. Bu amaç sadece Filistin'de çözüme başlayarak gerçekleşir. Dolayısıyla zirve, Obama'nın önemli Müslüman bir Arap liderinin Batı'yla İslam arasında en iyi anlayışın sağlanmasına ve Ortadoğu'ya istikrarla barış getirme yollarına dair bakış açısını öğrendiği esaslı kanalı temsil etti. (Mısır gazetesi Ehram, başyazı, 5 Haziran 2009)

Kaynak: Radikal